Jari Järvelän Tyttö ja pommi -dekkarista suunnitteilla elokuva

Graffitien maailmaan sijoittuva kirja tullaan kääntämään muun muassa saksaksi ja turkiksi. Neuvottelut kirjan elokuvaversiosta ovat loppusuoralla. Kirjailijan mielestä graffiteilla ja punk-musiikilla on paljon yhteistä, sillä molemmista on tullut osa kaupallista valtavirtaa.

Kotimaa
Kirjailija Jari Järvelä syventyi uudessa kirjassaan graffitien maailmaan
Kirjailija Jari Järvelä syventyi uudessa kirjassaan graffitien maailmaan.Juha Korhonen / Yle

Kirjailija Jari Järvelän keväällä ilmestynyt uusi kirja Tyttö ja pommi on herättänyt kiinnostusta ulkomailla. Teos tullaan kääntämään muun muassa saksaksi, tsekiksi ja turkiksi. Neuvotteluja käännösoikeuksista käydään myös englanninkielisten maiden osalta.

Teoksesta on nyt suunnitteilla myös pitkä kokoillan elokuva. Jari Järvelän mukaan useampi suomalainen tuotanto osoitti kiinnostusta, ja sopimusneuvottelut ovat loppusuoralla.

– Elokuva kuvataan todennäköisesti Kotkassa, kirjasta tutuissa maisemissa. Ohjaaja työstää parhaillaan käsikirjoitusta ja miettii roolitusta, kertoo Järvelä.

Kirja on kerännyt kiittäviä arvioita, ja hyväksyntää on osoitettu myös graffitin tekijöiden keskuudessa. Ainakaan asiavirheistä kukaan ei ole päässyt Järvelää huomauttamaan.

Dekkarilla helpompi kertoa yhteiskunnasta

Aiemmin perinteisempää proosaa julkaissut Järvelä päätti kokeilla dekkarin kirjoittamista Crime Time -kustantamon ehdotuksesta. Graffiti-aihe oli pyörinyt hänen mielessään jo pidemmän aikaa.

– Graffiti sopii hyvin dekkarin aiheeksi, sillä se on yhteiskunnan laitonta varjopuolta. Juoni muodostui aika nopeasti, ja kirjasta tuli rakkauden ja koston tarina, kertoo kirjailija.

Kirja kertoo graffitintekijöistä sekä heitä jahtaavista vartijoista. Järvelä päätti sijoittaa tapahtumat asuinkaupunkiiinsa Kotkaan, jota on kuvattu dekkareissa verrattain vähän.

– Kaunis mutta myös väkivaltainen kaupunki sopi hyvin maisemaksi. Satamakaupunki, joka on samaan aikaan saari ja avoin mutta toisaalta sulkeutunut sisäänpäin. Täällä on myös aika yllättävissä paikoissa graffiteja.

– Dekkari pystyy myös kertomaan terävämmin nyky-yhteiskunnasta. Kaunokirjallinen proosa menee helposti sellaiseksi sormenheristelyksi, mutta dekkarissa voi olla samaan aikaan kriittinen ja avoin yhteiskuntaa kohtaan, Järvelä pohtii.

Underground kulkee kohti valtavirtaa

Jari Järvelällä on taustaa punk-piireistä. Punk- ja graffiti-kulttuureilla on hänen mielestään paljon yhteistä. Kapinaa löytyy, mutta kehitys on vienyt niitä undergroundista kohti valtavirtaa.

– Molemmista löytyy laiton ja omaehtoinen puoli, mutta paljon graffiteja on joutunut mainoksiin ja isoihin taidegallerioihin. Bisnesmaailma käytää graffitintekijöitä esimerkiksi automainoksissa.