Sulattaminen tuo lisää tehoja pakastimeen – älä kuitenkaan täytä pakastinta liikaa kerrallaan

Pakastimet saavat näyttää suorituskykynsä säilöntäkauden aikana. Jos pakastin jäi talvella sulattamatta, se kannattaa tehdä nyt, ennen kuin uusi sato pakastetaan.

tekniikka
Auki oleva pystypakastin, jonka ylähyllyllä näkyy pakasteita.
Hanne Kinnunen / Yle

Pakastimen sulatuksessa suomalaiset ovat yleensä kahta koulukuntaa. Toiset sulattavat pakastimensa kesällä tyhjemmän pakastimen aikaan, ja toiset talvella, jolloin siellä olevat pakasteet saa kylmään pihalle tai parvekkeelle.

– Jos pakastimen sulattaa nyt kesällä, pakasteet voi laittaa sulatuksen ajaksi kylmälaukkuihin ja viltin mutkaan. Helpoiten pakastimen saa sulatettua, kun laittaa sisälle lämpövesiastioita. Sitten pakastin pestään ja kuivataan hyvin, myös pakastimen korit kannattaa puhdistaa, kertoo Kainuun Marttojen kotitalousneuvoja Kaino Kinnunen.

Myös niin sanottujen no frost -pakastimien kohdalla pitää muistaa puhdistus, vaikka no frost -pakastimia ei sulattaa tarvitsisikaan.

– Jos tiivisteet ovat kunnossa niin huurretta ei kerry no frost -pakastimeen, koska siellä ei ole kylmäputkia vaan jäähdytys tapahtuu puhallintekniikalla. Hygieniasyistä no frost -pakastimen korit pitää kuitenkin puhdistaa, kertoo Ismo Kärkkäinen Kajaanin Expertiltä.

Kesällä pakastimen sulattaminen voi olla siinä mielessä helpompaa, että edellisen satokauden marjat alkavat olla jo vähissä tai kokonaan syöty, ja pakastimessa on vähemmän rasioita.

– Kun pakastinta käyttää uudelleen, vanhimmat pakasteet kannattaa jättää päällimmäiseksi tai etureunaan, jolloin ne eivät unohdu ja jää käyttämättä, Kaino Kinnunen vinkkaa.

Muista tarkistaa maksimipakastuskyky

Sulatettu pakastin pakastaa uuden sadon ruoat tehokkaammin kuin sellainen, jonka seinissä on jääkerros. Pikapakastuskytkin saa jäähtymään nykyiset pakastimet mallista riippuen –26:een tai jopa –30 asteeseen.

Mitä kylmemmäksi kaapin saa, sen parempi se on marjoille, mutta ei kannata laittaa liikaa yhdellä kertaa.

Ismo Kärkkäinen

Pakastimissa on mallikohtaisia eroja siinä kuinka nopeasti tai kuinka alhaisen lämpötilan ne pikapakastuksessa saavuttavat.

Myös pakastimen sijoittelu tai ympäröivä lämpötilakin vaikuttavat asiaan. Jos huoneistossa on kuuma, niin pakastinkin jäähtyy hitaammin. Ohjekirjasta kannattaa tarkistaa kuinka paljon marjoja tai lihaa pakastimeen kannattaa laittaa yhdellä kertaa.

– Jokaisella laitteella on tietty maksimipakastuskyky per vuorokausi, mikä löytyy ohjekirjasta. Mitä kylmemmäksi kaapin saa, sen parempi se on marjoille, mutta ei kannata laittaa liikaa yhdellä kertaa, kertoo kylmälaitteita myyvä Ismo Kärkkäinen.