1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Haaveet rokkitähteydestä veivät suurtapahtumien turvatehtäviin

Hämeenlinnalainen Ville Ketonen sai viime viikolla Bachelor of Arts in Crowd Safety Management tutkintopaperit käteensä. Kanditaatin tutkintoa vastaavaa todistusta tapahtumaturvallisuuden järjestämisestä ei keneltäkään toiselta suomalaiselta löydy. Kun hänestä ei tullut rokkistaraa, nyt hän turvaa tähtien turvallisuutta.

Kuva: Miki Wallenius / Yle

Ville Ketonen ei nuorempana jaksanut panostaa koulunkäyntiin. Tekeminen kiinnosti enemmän, ja viihdemaailman kutsu kaikui korvissa. Vuosikausien ajan hän kiersi suomalaisia kapakoita tiskijukan ja baarimestarin tehtävissä ja sitä kautta ajautui mukaan tapahtumien turvatehtäviin.

– Oikeastaan kaikki tapahtui puolivahingossa. Minua kiehtoi ja kiinnosti kaikki mikä oli tapahtumien ja ihmisten viihtymisen ympärillä. Yhtäkkiä olin ajautunut siihen pisteeseen, että katsoin tapahtumissa ihmisten turvallisuuden perään, Ville Ketonen kertoo.

Moni nuori haaveilee rokkitähden elämästä. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita, kauniita naisia, matkustamista ja suurten lavojen valtaamista. Vaikka Ketonen soitti kitaraa ja toimi tiskijukkana, ei esiintyvän artistin ura lopulta ollut lähelläkään toteutumista. Kipinä maailmanvalloituksesta jäi kuitenkin kytemään, ja nyt Ketonen huolehtii isojen tähtien turvallisuudesta

– Myönnetään. Näin siinä varmaan kävi, mutta täysin tiedostamatta. Virta vei ja tähän on tultu, Ketonen kertoo.

Parhaimmillaan turvajärjestelyt ovat vuoropuhelua

Ville Ketonen on ollut järjestämässä mm. jääkiekon MM-kisojen turvallisuusasioita. Kisat kestävät reilut pari viikkoa ja yleisömäärät tuona aikana nousee satoihin tuhansiin. Valmistelutyö noinkin suureen tapahtumaan alkaa kuukausia aiemmin.

– Oikeastaan keskityn vain hyvin yksinkertaisiin asioihin. Yritän saada luotua kokonaiskuvan tapahtumasta. Sitä kautta poimin sieltä sitten turvallisuuteen liittyviä seikkoja ja teen riskikartoitusta siitä mitkä asiat voisivat mennä pieleen. Parhaimmillaan se on hyvää vuoropuhelua järjestäjien ja yhteistyökumppaneiden kanssa siitä, miten saadaan luotua tapahtumaan hyvä turvallisuuskulttuuri, sanoo Ville Ketonen.

Jokainen tapahtuma on ainutlaatuinen. Vaikka suomalaiset festivaalit menevät tutulla kaavalla paikkakunnalta toiselle, niin aina pitää varautua kaikennäköiseen.

– Kulttuurieroja on valtavasti maiden välillä. Meidänkin työ lähtee siitä, että täytyy tutustua tapahtuman järjestämän maan tapoihin. Suomi on tapahtumaturvallisuuden kannalta aika ihanteellinen maa. Täällä ihmiset tottelevat punakeltaista lippusiimaa, kun taas joissain maissa samaa paikkaa pitäisi kontrolloida betoniesteillä, Ketonen naurahtaa.

– Tosin kyllä täälläkin osataan olla puupäitä. Keski-iän saavuttanut humalainen mies tai nainen on pahimmillaan todella vaikea asiakas.

Robin luo uutta kulttuuria tapahtumien järjestämiseen

Tapahtumien turvallisuuteen kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Myös uudet ilmiöt ovat pakottaneet turvajärjestelyistä vastaavien henkilöiden päivittämään osaamistaan.

– Muutaman vuoden ajan Suomessa on ollut käynnissä valtavan suuri Robin-buumi. Tuolloin katsomoihin tulee paljon lapsia ja nuoria katsojia, jotka eivät vielä osaa sääntöjä, ja jotka ovat pienempiä kuin normaalisti konserteissa kävijät. Tällaiset seikat täytyy ottaa huomioon jo konserttien rakenteissa, Ketonen pohtii.

– Toisaalta oli sitten kyseessä Rolling Stones, Madonna tai Robin, niin turvallisuusasioissa ollaan samojen asioiden ympärillä. Niitä vaan täytyy painottaa oikealla tavalla, Ville Ketonen päättää.