"Järvissä on kroonista rapuruttoa"

RKTL ennustaa tänä hyvää täplä- ja jokirapusaalista. Rapurutosta ei ole vielä tullut yhtään ilmoitusta mistään päin maata. RKTL:ssa pyydetään ravustajia lähettämään näytteitä Eviraan kaikesta epätavallisesta.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Viime vuoden ravustuskauden päätteeksi rapukannat jäivät edellisvuotta vahvemmiksi, mikä voi ennakoida hyvää täplä- ja jokirapusaalista tänä vuonna. Heinäkuun lämmin sää voivat saada ravut liikkeelle ja vauhdittaa viileän kesäkuun viivästyttämää kuorenvaihtoa.

Tämän kesän rapuruttotilanteesta Suomessa ei tiedetä vielä juuri mitään.

– Ravustajien Eviraan (siirryt toiseen palveluun) lähettämät näytteet antavat sen ajantasaisimman tiedon tilanteesta. Yhtään ilmoitusta esimerkiksi rapurutosta ei vielä tullut mistään päin maata, kertoo riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkija Jouni Tulonen.

Hän kehottaa ravustajia lähettämään näytteitä Eviraan kaikesta poikkeuksellisesta – kuolleista ravuista tai muusta erikoisesta.

– Näin saadaan virallinen tieto rapurutosta. Rapujahan voi kuolla muistakin syistä, eikä sitä voi jättää arvailun varaan.

Oulujärven rutto saane jatkoa

Kainuussa Oulujärven ravustuskausi päättyi viime kesänä lyhyeen, kun ravuista tavattiin ruttoa. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkija Jouni Tulonen kertoo, ettei edellinen kesä kerro tämän kesän ruttotilanteesta paljoakaan.

– Mutta todennäköistä on, että rutto leviää Oulujärvessä tänäkin kesänä. Kyseessä on iso ja sokkeloinen vesistö, ja rapurutto leviää pikku hiljaa järven eri osiin.

Kuva: Yle

Tulonen kertoo, että viime vuosina rapurutosta on saatu paljon uutta tietoa, eikä asiat olekaan niin yksinkertaisia kuin aiemmin on ehkä ajateltu.

– Järviin on ilmaantunut kroonista rapuruttoa, mikä haittaa rapukannan uusiutumista. Esimerkiksi jokiravut eivät välttämättä heti kuole ruttoon, vaan voivat pärjät talvenkin yli. Istutetut ravut voivat saada tartunnon kantajayksilöiltä.

Olen näitä ohjeita toistanut jo 30 vuotta, ja aina vain on heitä, jotka eivät tiedä tai välitä näistä asioista.

Jouni Tulonen

"Olen näitä ohjeita toistanut jo 30 vuotta"

Tutkija Jouni Tulonen RTKL:sta kertoo, että rapuruttoa torjutaan lopulta yksinkertaisin konstein.

– Desinfioidaan pyydykset, ei siirretä rapuja vesistöstä toiseen ja pyydetään yhdessä vesisistössä yksillä ja samoilla välineillä, eikä kuljeteta niitä eri vesistöissä.

– Olen näitä ohjeita toistanut jo 30 vuotta, ja aina vain on heitä, jotka eivät tiedä tai välitä näistä asioista, Tulonen huokaa.