Metallifirmat hankkineet laatumerkintöjä laiskasti - työt katkolla sadoilta yrityksiltä

Kantavia teräsrakenteita valmistavilta yrityksiltä on heinäkuun alusta asti vaadittu tuotannon laadusta kertova CE-merkintä. Sen on hankkinut vasta pieni joukko. Ilman laatumerkintää voi yritys jäädä kokonaan ilman töitä.

Kotimaa
Mies hitsaa teräspalkkia.
Mika Moksu / Yle

Useat sadat metallialan yritykset ovat vaarassa menettää työnsä. Kantavia teräsrakenteita valmistavilta konepajoilta on vaadittu heinäkuun alusta alkaen tuotannon laadusta kertova CE-merkintä.

Sertifikaatin on hankkinut arvioiden mukaan vasta vajaat pari sataa yritystä, kun se vaadittaisiin noin tuhannelta metallifirmalta. Merkinnän tarvetta on erittäin vaikea arvioida tarkkaan, sillä sama tuote voi joko tarvita merkinnän tai olla tarvitsematta, riippuen siitä, mihin se asennetaan. Varmaa on vain se, että sertifikaatin puuttuminen voi tarkoittaa töiden loppumista.

– Voi olla, että useassa yrityksessä on ajateltu, että koskeeko se meitä. Sitten on hieman myöhässä huomattu, että kyllä se koskee, pohtii erityisasiantuntija Veikko Numminen Rakennustuoteteollisuus ry:stä.

– Töiden loppuminen on todellinen uhka, ja jos merkintää lähtee nyt hankkimaan, voi parhaassakin tapauksessa tulla kuukausien tauko tuotantoon, Numminen korostaa.

Arviointia joutuu jonottamaan

CE-merkinnän tarve on ollut tiedossa jo vuosia. Merkinnän hankkimiselle myönnettiin EU:sta parin vuoden siirtymäaika, joka kului loppuun tänä kesänä. Suomessa sertifikaattiin vaadittavia arviointeja tekee muutama yritys. Yksi niistä on Inspecta. Yhtiöstä kerrotaan, että ensimmäisen arvioinnin teräsrakenteita valmistavaan yhtiöön he tekivät vuonna 2011.

Asian vakavuudelle on kuitenkin sytytty konepajoissa hitaasti. Arviointeja on tehty harvakseltaan, kunnes tämän vuoden aikana arviointien kysyntä on räjähtänyt käsiin. Nyt arviointikäynteihin on viikkojen jonot.

– Nyt kun tämä uusi rakennustuoteasetus tuli heinäkuussa voimaan, se on selkeästi osa kansallista lainsäädäntöä ja sen mukaan merkintä on oltava, Numminen painottaa.

Työt valuvat muille

Kukaan ei tahdo vielä ennustaa, kuinka moni metallifirma jättää laatumerkinnän hankkimatta. Asiaa voi kiertää ainakin osittain ryhtymällä alihankkijaksi yritykselle, jolla merkintä on kunnossa. Seuraava vaihtoehto onkin ryhtyä valmistamaan aivan joitakin muita tuotteita, kuin rakennusten osia. Rakennustuotteita valmistavien yritysten etujärjestössä ollaan huolissaan siitä, riittääkö maassa teräsrakenteiden valmistajia, kun rakentaminen jälleen elpyy.

– Tyhjiöllä on tapana täyttyä, eli EU:n ja vapaan liikkuvuuden aikana tekijät tulevat sitten ulkomailta, muistuttaa Numminen.

Rakennustuotteita valmistavien yritysten etujärjestöstä kannustetaankin yrittäjiä ottamaan merkintäasetus vakavissaan viimeistään nyt.

– Syksyllä arvionteihin pitäisi päästä helpommin ja se kannattaa ilman muuta hankkia, sanoo erityisasiantuntija Numminen Rakennustuoteteollisuus ry:stä.