Mattopyykille mennään nostalgian, ei lian takia

Matonpesupaikat voivat ruuhkautua, kun kaupunkilaiset kiirehtivät pesupaikoille juuriharjat mukanaan. Mattopyykille mennään vanhasta tottumuksesta ja hyötyliikunnan vuoksi.

ilmiöt
Annikki Pöllänen ja Toini Syrjälä pesevät mattoja matonpesupisteellä.
Mari Karjalainen / Yle

Kajaaninjoen varressa tuoksui aamupäivällä raikas mäntysuopa, kun kymmenisen matonpesijää sivakoi harjoillaan. Annikki Pöllänen oli tullut mattopyykille hyvissä ajoin välttääkseen ruuhkan.

Mies oli mökille lähdössä, mutta minä sanoin, että unohda mökkireissut. Nyt pestään matot.

Annikki Pöllänen

– Varmaan päivän mittaan täyttyy paikat ja jonojakin saattaa olla. Mitä muina kesinä olen täällä päivällä käynyt, niin on ollut ruuhkaa. Mies oli mökille lähdössä, mutta minä sanoin, että unohda mökkireissut. Nyt pestään matot, kertoo Annikki Pöllänen.

Mattojenpesu on tuulahdus lapsuudesta

Kajaanissa on kaksi matonpesupaikka, Wanhan Vesilaitoksen takana keskustassa ja Kätönlahdessa joen pohjoispuolella. Mattojen pesu käy hymy huulilla, vaikka kumara asento ottaakin jonkin verran selkään. Pesun jälkeen matot pyöräytetään mankelissa.

– Tässä näkee sen oman käden jäljen, kun on pudas rantu ja likainen rantu, niin näkee missä harja on huidellut. Eniten ottaa selkään, vaikka pöydän korkeus on tosi hyvä.

Mattoja kuivumassa tangon päällä joen edustalla.
Mari Karjalainen / Yle

– Tosi hieno ja lämmin päivä. Pesuvesi viilentää kivasti. Matot kuivuvat hyvin. Paras mahdollinen matonpesupäivä, iloitsee Toini Syrjälä hellehattu päässään.

Mattojen pesuun ei aja lika vaan nostalgia. Juuriharja ja mäntysuopa tuovat mieleen lapsuuden.

– Sen on jotenkin perinyt lapsuudesta, että matot pestään itse mäntysuovalla. Mäntysuovan tuoksu on ihana. Ja meidän taloudessa on sellaisia mattoja, joita ei tarvitse pestä pesulassa. Voi pestä itse, jos vaan haluaa ja kehtaa.

Tuleeko matoista puhtaampia kun itse pesee?

– No ihan taatusti. Juuriharja vain heiluu ja mies huuhtelee. Se on meidän työnjako, naurahtaa Pöllänen.