1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Mysteerikraatteri kummastuttaa Siperiassa – video

Venäjän Pohjois-Siperiaan ilmestynyt satametrinen kraatteri hämmästyttää myös tutkijoita.

tiede
Venäjän tiedeakatemian tutkija Yamalin niemimaalle syntyneen suuren kraatterin vierellä.
Venäjän Pohjois-Siperiaan ilmestynyt satametrinen kraatteri hämmästyttää myös tutkijoita.

Syrjäiselle alueelle Venäjän Pohjois-Siperiaan ilmestynyt suurikokoinen kraatteri on saanut lukuisat ihmiset ihmettelemään sen aiheuttajaa.

Alun perin internetissä ilmestynyt helikopterista kuvattu video kraatterista kiinnitti myös tutkijoiden huomion. Venäjän tiedeakatemian tutkijat lensivät viime viikolla Pohjois-Siperiaan Jamalin niemimaan alueelle tutkimaan maahan ilmestynyttä kraatteria. Kraatterin halkaisija on jopa sata metriä reunalta toiselle, sen sisähalkaisija on noin 40 metriä.

Kraatteri sijaitsee syrjäisellä Jamalin alueella, missä lämpötila laskee talvella jopa 50 pakkasasteeseen.

– En ole koskaan nähnyt tällä alueella vastaavanlaista kraatteria, enkä ole kuullut kollegojenikaan kertovan sellaisesta, sanoi tutkimusretkikuntaan kuulunut tutkija Andrei Plekhanov.

Kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Tutkijoillekaan ei ole selvää, mikä kraatterin on aiheuttanut. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että syy löytyy maan alta, mutta sen enempää varmuutta kuin yksimielisyyttäkään ei aiheuttajasta ei ole.

Kraatterin reunat ovat irtonaista maata ja vesi virtaa sen reunoilta sen pohjalle. Sortumavaaran vuoksi tutkijat eivät voineet laskeutua kraatteriin tai aivan sen reunalle. He keräsivät kuitenkin paikalta muun muassa kaasu- ja maaperänäytteitä.

– Olemme mitanneet palavien kaasujen pitoisuuksia ympäristöstä, mutta mitään ei löydy. Taustasäteilynkin määrä on normaali, jopa parempi kuin kaupungissa, Plekhanov sanoi.

– Kauimmaiset kraatterista peräisin olevat maankappaleet ovat vain reilun sadan metrin päässä siitä, mikä viittaa myös siihen, että kraatterin synnytti jokin maanalainen voima.

Plekhanov kertoi uutistoimisto AP:lle, että kraatterin syynä voisi olla maan alla kasvanut paine, joka olisi seurausta alueen nousevista lämpötiloista. Plekhanov sanoi, että kraatteri muodostui suurelta osin jäästä.

Osa Venäjän rikkaimmista maakaasuesiintymistä sijaitsee Jamalin alueella. Kraatteri ilmestyi lähelle Bovanenkovon maakaasukenttää, mikä herätti epäilyksiä siitä, että sen olisi aiheuttanut maanalainen räjähdys. Myös alkuperäisen videon kuvaaja sanoi nähneensä viitteitä jonkinlaisesta räjähdyksestä kraatterin ympärillä. Tutkijoiden mukaan räjähdyksestä ei ilmeisesti kuitenkaan ole kyse.

– Jos kyseessä olisi ollut jonkinlainen räjähdys, siihen olisi liittynyt erittäin korkeita lämpötiloja ja mitään siihen viittaavaa paikalta ei löydy. Paikalla ei näy mitään palanutta tai hiiltynyttä, vain jälkiä mekaanisesta purkauksesta, tutkija Marina Leibman kertoi.

Leibman sulki pois myös mahdollisuuden, että kraatterin olisi synnyttänyt meteoriitti.

– Tietysti voisimme ajatella, että kyse on jostain mahtavasta, kuten meteoriitista, joka aiheutti kraatterin ja suli törmäyksen voimasta. Mutta meteoriitinkin iskuun olisi liittynyt jonkinlaista palamista ja mitään jälkiä sellaisesta ei paikalla ole.

Tutkijat eivät kuitenkaan ole päässeet lopulliseen varmuuteen kraatterin synnyn aiheuttajasta.

Lähteet: Yle Uutiset, Reuters, AP

Lue seuraavaksi