Epämääräinen korukaupustelu on työllistänyt poliisia tänä kesänä

Aggressiivinen kaupustelu ja kerjääminen ovat pysyneet menneiden vuosien tasolla. Poliisille tehdyt ilmoitukset eivät välttämättä kasva kansalaisten tottuessa ilmiöön.

Kotimaa
Taskuvaras anastaa lompakon naisen laukusta.
Yle

Poliisi on saanut eri puolilla Suomea entistä enemmän ilmoituksia epämääräisistä kaupustelijoista.

– Ilmoituksia on tullut erikoisista korukaupusteluista, joita tapahtuu niin kaduilla kuin liikenteessä teiden varsilla, vanhempi konstaapeli Ville Hokkanen Kainuun poliisista kertoo.

Hokkasen mukaan aggressiivista kaupustelua kohdatessa terve järki ja varovaisuus on pidettävä mukana.

– Eräässä tapauksessa iäkkäälle henkilölle sovitettiin kaulaan myytävää rihkamaketjua, ja samalla häneltä vietiin aito kultaketju.

Suomeen rantautuneen itäeurooppalaisen rikollisuuden muotoina on kerjäämisen taustalla olevia näpistyksiä, koru- ja kukkakauppoja sekä rahanvaihtohuijauksia. Koska ilmiö ei enää ole aivan uusi, poliisille tehtyjen ilmoitusten määrä ei välttämättä kasva.

Soittoa 112:een ei kannata arkailla. On poliisin tehtävä arvioida epämääräinen toiminta.

Ville Hokkanen

– Jossain määrin ihmiset ovat tottuneet ilmiöön ja osaavat myös kohtuullisen hyvin varoa huijauksia. Kaupustelusta kieltäydyttyä kannattaa vain määrätietoisesti jatkaa matkaansa, vanhempi konstaapeli Ville Hokkanen sanoo.

Hän muistuttaa, ettei kansalaisten tarvitse arkailla yhteydenottoa poliisiin heitä epäilyttävästä kaupustelusta.

– Soittoa 112:een ei kannata arkailla. On poliisin tehtävä arvioida epämääräinen toiminta. Poliisi tarkastaa näissä tapauksissa henkilöllisyyksiä ja tarkoitusperiä.