Ylen toimittaja Lähi-idässä: Gazalaiset kokevat maailman hylänneen heidät

Tapani Hannikaisen mukaan myös maanantai on ollut Gazassa levoton päivä, ja pommituksia on ollut samoilla alueilla kuin sunnuntainakin.

Ulkomaat
Palestiinalainen nainen itkee paetessaan Al Shejaeiya-kaupunginosasta Gazassa 20. heinäkuuta 2014.
Palestiinalaisnainen pakeni pommituksia Al Shejaeiya-kaupunginosasta Gazassa 20. heinäkuuta 2014.Mohammed Saber / EPA

Ylen toimittajan Tapani Hannikaisen mukaan Gazassa on ollut maananaina levotonta samoilla alueilla kuin sunnuntainakin, jolloin oli Israelin maahyökkäyksen verisin päivä.

– Israel on pommittanut voimakkaasti Gazan kaupungin itäpuolisiä lähiöitä. Siellä kävimme tänään ja ehdimme kuvata jonkin aikaa ja tehdä haastatteluja, mutta sitten pommit alkoivat rytistä suhteellisen lähellä ja lähdimme kiireesti pois, Hannikainen kertoo.

Missään päin Gazaa ei Hannikaisen mukaan ole täysin turvallista, mutta monilla alueilla on edelleen varsin rauhallista ja ihmiset elävät normaalia elämää. Pommitettuja rakennuksia on kuitenkin myös eri puolilla Gazan kaupunkia, myös keskustassa.

Sitten on alueita, jotka ovat voimakkaiden pommitusten kohteena, lähiöitä ja lähellä rajaa sijaitsevia kaupunkeja, joista käsin on Israelin arvioiden mukaan rakennettu tunneleita Israelin puollelle ja sitä kautta yritetty hyökätä Israeliin, Hannikainen kertoo.

Tunnelit ovat olleet Israelin peruste sille, että tiettyihin alueihin on kohdistettu voimakkaita pommituksia. Hannikaisen mukaan paikalliset asukkaat puolestaan sanovat, että pommitukset ovat kohdistuneet aivan tavallisiin asuinrakennuksiin ja siitä johtuu siviiliuhrien määrä.

Siviileihin kohdistuneet pommitukset ovat herättäneet Gazassa valtavaa tyrmistystä, kauhua ja vihaa, hän kertoo.

Ruokaa löytyy, vedensaannissa vaikeuksia

Ruokatilanne on Gazassa varsin hyvä, mutta juoma- ja muun veden saannissa on paljon ongelmia, Hannikainen kertoo.

Ongelmat liittyvät siihen, että Israelin pommeja on osunut vedenjakeluun liittyviin laitteistoihin. Lisäksi sähköt ovat suurimmassa osassa Gazaa poikki lähes ympäri vuorokauden. Se taas johtaa siihen, että vedenjakelu keskeytyy, koska siihen tarvitaan sähköä, hän toteaa.

– Eli kaiken kaikkiaan tilanne on vaikea. Taustallahan on ilman pommituksiakin Gazan saarto, joka tekee huomattavan vaikeaksi osittain ruokahuollon mutta myös rakennusmatariaalien ja lääkkeiden tuonnin, olkoonkin että kansainvälisiä järjestelyjä näiden hoitamiseksi on, Hannikainen toteaa.

YK:n pakolaisjärjestön mukaan siltä turvaa hakeneiden palestiinalaisten määrä on neljän viime päivän aikana nelinkertaistunut yli 83 000:een. Heitä on yli 60 koulussa.

Hannikaisen mukaan Gazassa on myös alueita, joita ei ole ollenkaan pommitettu. Monet alueet ovat kuitenkin joutuneet kohteiksi ja seuraava pommitusten aalto on saattanut tulla alueille, joille siviilit ovat siirtyneet.

Laajassa mitassa voi katsoa, että Gaza on varsin turvaton paikka tavallisille kansalaisille, koska se on Israelin saarrossa ja se johtaa siihen, etteivät tavalliset kansalaiset periaatteessa pääse täältä pois, hän kertoo.

Ulkomaiden reaktiot nähdään välinpitämättömyytenä

Israelilaissotilaita etenemässä Israelin ja Gazan rajalla.
Israelin panssarit, tykistö ja ilmavoimat jatkavat Gazan pommittamista samalla kun maajoukot etenevät Gazan kaistalla.

Hänen mukaansa Gazassa ollaan hyvin pettyneitä nykyistä konfliktia koskeviin ulkomaisiin reaktioihin.

– Täällä on se tunnelma, että koko maailma on heidät hylännyt, arabimaailma ja myös muut, että kukaan ei välitä siviilien kärsimyksestä, hän kertoo.

Hannikaisen mukaan Israelin toimet nähdään Gazassa aggressiona eikä itsepuolustuksena ja kansainvälisten toimien puute nähdään täydellisenä välinpitämättömyytenä ja epähumaanisuutena.

Hannikaisen puhuttamat gazalaiset ovat olleet sitä mieltä, että Hamasin toiminta on oikeutettua vastarintataistelua vihollista vastaan. Hän uskoo toisenlaisiakin mielipiteitä olevan.

– Moni varmaan näkee tilanteen myös niin, että Hamas on se tekijä, joka on ajanut Gazaa ja Israelia törmäyskurssille taipumattomalla asenteellaan, hän arvioi.

– Hyvin yleinen käsitys kuitenkin on, että Hamas on laillinen hallitsija Gazassa ja oikeutettu siihen taisteluun, mitä se harrastaa. Myöskään raketti-iskuja ei ole kovin aktiivisesti täällä tuomittu, Hannikainen kertoo. Jotkut ovat tosin sanoneet, että molemmin puolin pitäisi saada tulitauko aikaan ja molempien kansojen tavallisten kansalaisten oikeutta rauhaan pitäisi kunnioitaa.