Turun lentoasema pystytään avaamaan sunnuntaina

Turun lentoaseman suurremontti on aikataulussa. Kiitoradat ovat jo valmiit ja työt keskittyvät terminaalirakennukseen. Lennot alkavat sunnuntaina neljän viikon tauon jälkeen.

Kotimaa
Turun lentoasema ja remonttitarvikkeita
Turun lentoaseman ympäristöstä näkee, että remontti on käynnissä.Minna Rosvall / Yle

Kolme viikkoa sitten alkanut Turun lentoaseman suurremontti etenee aikataulussa. Kenttä avataan sunnuntaina puolenpäivän aikaan.

Kiitoratojen uusiminen on jo saatu päätökseen. Uutta asfalttia levitettiin 38 hehtaarin kokoinen alue. Lentoaseman päällikkö Juha Aaltonen kertoo, että kiitoratojen kunnostaminen oli tärkeää turvallisuussyistä.

Kiitotien täytyy pysyä sileänä, ettei tule mitään irtoamisia asfaltin pinnasta.

Juha Aaltonen

– On erittäin tärkeää, ettei tapahdu mitään ongelmatilanteita. Kiitotien täytyy pysyä sileänä, ettei tule mitään irtoamisia asfaltin pinnasta. Myös talvikunnossapito on kustannustehokkaampaa, kertoo Aaltonen.

Terminaalissa kaikki pinnat uusitaan

Turun lentoaseman tiloja on uudistettu viime vuosien aikana jonkin verran. Lentoaseman päällikkö Juha Aaltonen kertoo, että nyt halutaan kuitenkin saada kaikki kuntoon kerralla. Hän esittelee muun muassa kahvilatilojen uutta lattiapinnan mallia.

Turun lentokentän asfalttia
Uutta asfattia Turun lentokentällä on kymmeniä hehtaareitaMinna Rosvall / Yle

– Tämä lattia uusitaan, koska halutaan, että se käy yhteen tuon saaristokuvan kanssa, Aaltonen viittaa seinällä olevaan saaristomaisemaan.

Pääterminaalin sisäosat kunnostetaan perinpohjaisesti ja muun muassa putkistot uusitaan. Terminaalissa työt ovat vielä kesken.

– Asiakastiloja joudutaan parantelemaan vielä pitkälle syksyynkin, pohtii Aaltonen.

Sunnuntaina matkaan lähtevien kannattaa Aaltosen mukaan tarkistaa, että lennot lähtevät ajoissa ja kaikki on lentämisen puolesta kunnossa Finavian nettisivuilta.

Uusia lentoja odotetaan kovasti

Turun lentoasema havittelee lisää lentoja tosissaan. Lentoaseman päällikkö Juha Aaltonen on toiveikas niiden suhteen.

– Tällä hetkellä ei ole tietenkään mitään faktaa, mutta yritetään kaikilla keinoilla saada tunnettavuutta lisää. Lentoyhtiöillä on mahdollisuudet lentojen lisäämiseen. Me vaan pyrimme antamaan heille paikan, missä he pystyvät toimimaan kustannustehokkaasti ja nopeasti.

Turun lentoaseman ulkoseinien korjausta
Turun lentoaseman terminaalin ulkoseinät saavat uuden pinnan Minna Rosvall / Yle

Aaltonen painottaa, että kaikki riippuu alueen matkustajista. Lentoaseman päällikkö kertoo, että esimerkiksi Puolan reitti on saanut viime aikoina selvästi lisää tavallisia turisteja matkustajikseen. Sen lisäksi Alicanten ja Riikan lennot jatkuvat yhä. Kööpenhaminan lentojen päättyminen harmittaa Aaltosta.

– Toivotaan, että Kööpenhaminan lentojen käyttäjät siirtyisivät Tukholman reitille. Täältä pääsee lentämään joka päivä Helsinkiin, Maarianhaminaan, Riikaan ja Tukholmaan, kertoo Aaltonen Turun aseman joka päivä toistuvista lentoyhteyksistä.