Rapumerrat laskettiin toiveikkain mielin

Ravustuskausi on alkanut. Virallisen saalisennusteen mukaan rapua nousee vesistöistä hyvin. Kokeneen ravustajan mukaan ensimmäiset varmat vinkit kauden kulusta saadaan, kun merrat ovat olleet yön yli paikoillaan.

ravut
Rapumertoja veneessä
Antti Karhunen / Yle

Kalastajat ovat taas laskeneet rapumerrat vesistöihin. Tänään puoliltapäivin alkanut ravustus kestää lokakuun loppuun saakka. Parhaita saaliita odotetaan kauden loppupuolella ja kokonaismäärän odotetaan olevan edellisvuosien kaltainen.

Kasvanut tuontiravun määrä näkyy kuitenkin kotimaisen ravun kysynnässä.

– Ainakin viime vuonna oli (tuontiravulla) ihan merkittäväkin vaikutus. Meikäläiselläkin jäi 450 ihan täysimittaista rapua. Minä laskin ne järveen takaisin, kertoo jo kolmekymmentä vuotta myytäväksi rapuja pyytänyt vesantolainen Jarmo Sahlman.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos ennustaa tälle vuodelle hyvää täplä- ja jokirapusaalista. Keskimääräinen rapusaalis on RKTL:n mukaan noin seitsemän miljoonaa rapua, joka on yli kaksinkertainen vuosituhannen alkuun verrattuna.

Valtaosa Itä-Suomessa pyydettävistä ravuista on jokirapuja, joiden saalismäärät liikkuvat muutamasta sadasta tuhannesta puoleen miljoonaan. Täplärapusaalis on sitä vastoin muutamia kymmeniä tuhansia.

Jarmo Sahlman ei lähde arvailemaan rapusaaliin kokoa ennen aikojaan, mutta hän on toiveikas Vesijärven antimien suhteen.

– Aamulla tai tänä iltana sen näkee sitten, että onko niitä rapuja. Viime vuonna tähän jäi yllättävän hyväkin kanta, että kyllä niitä pitäisi olla aika mukavasti.