1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Tutkija neuvoo: Näin tunnistat sinilevän

Sinilevälautat ovat nyt poikkeuksellisen laajoja, mutta järvissä ja meressä kelluu myös kaikenlaista muuta mönjää. Mistä tietää, onko mökkirannassa sinilevää vai jotain muuta? Lue tutkijan vinkit.

luonto
Sinilevää
Yle

Lämpimät säät ovat nostattaneet sinilevää Suomenlahdella, Saaristomerellä ja Itämerellä, monista järvistä puhumattakaan. Tästä kesästä odotetaan pahinta sinilevävuotta pitkiin aikoihin.

Mutta koska veden pinnalla saattaa kellua kaikkea muutakin kuin sinilevää, niin mistä tavallinen mökkiläinen tai uimari voi tietää, milloin kyse on juuri siitä itsestään.

Tähän Turun yliopiston tutkijalla Markus Vehniäisellä on pari kätevää konstia.

– Yksi keino on se, että ottaa vettä käteensä ja pitää sormia hieman erillään toisistaan. Jos vesi valuu vapaasti sormien välistä, niin todennäköisesti kyse on sinilevästä. Jos taas sormiin jää levää tai krämmäleitä, niin todennäköisesti kyse on jostain muusta levästä.

Vehniäinen kuitenkin varottaa laittamasta kättä veteen, jos leväesiintymä on paha, sillä silloin voi saada allergisia oireita. Tällöin voi kokeilla niin sanottua juomalasitestiä.

– Otetaan juomalasiin levävettä. Jos levä jää pinnalle, kyseessä on todennäköisesti sinilevä. Jos mönjä painuu pohjalle, kyse on jostain muusta kuin sinilevästä.

Sinilevävesi ei kelpaa löylyvedeksi

Sinilevänäyte järvivedestä
Sinilevänäyte järvivedestä (Arkistokuva).YLE Etelä-Karjala

Noin puolet sinileväesiintymistä ovat myrkyllisiä. Ne aiheuttavat allergisia iho-oireita, huimausta, pahoinvointia tai kuumetta. Mutta miten voi tietää, onko sinilevä myrkyllistä laatua vai ei.

– Sitä ei pysty edes asiantuntija silmämääräisesti arvioimaan. Se vaatii aina laboratoriotestin, sanoo tutkija Markus Vehniäinen.

Tämän vuoksi Vehniäinen kehottaakin suhtautumaan sinilevään aina varauksellisesti. Esimerkiksi saunan löylyvetenä ei pidä käyttää leväistä vettä.

– Jos vesi sattuisi olemaan myrkyllista sinilevävettä, niin se menisi vesihöyryn mukana keuhkoihin ja voisi aiheuttaa flunssan kaltaisia oireita, esimerkiksi nuhaa, kuumetta ja huimausta.

Sinilevät tappaneet vain eläimiä

Suomessa ei ole todettu sinilevän aiheuttaneen kuolemantapauksia ihmisille. Sen sijaan karjaa ja lemmikkieläimiä on kuollut sinilevään.

– Ne ovat juoneet sinilevävettä ja kuolleet. On laskettu, että ihmiselle tappava annos myrkyllistä sinilevävettä olisi noin kaksi desilitraa eli juomalasin verran. Mutta kuka nyt vapaaehtoisesti tuollaista määrää levävettä joisi, naurahtaa Markus Vehniäinen.

Lue seuraavaksi