Kerry ja Ban suuntaavat Kairoon edistämään neuvotteluja tulitauosta

YK:n pääsihteeri kiertää Lähi-idän maissa saadakseen tukea Israelin ja palestiinalaisten väliselle tulitauolle. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kertoi hänkin lähettävänsä ulkoministerinsä auttamaan tulitaukoneuvotteluissa.

Ulkomaat

Kansainvälinen yhteisö tiivistää ponnistelujaan Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin liennyttämiseksi. Sekä YK:n pääsihteeri että Yhdysvaltain ulkoministeri suuntaavat maanantaina Egyptiin, jolla on perinteitä toimimisessa Lähi-idän kriisin sovittelijana.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ilmoitti sunnuntaina lähettävänsä ulkoministeri John Kerryn Kairoon pyrkimyksenään saada väkivaltaisuudet Gazassa loppumaan välittömästi. Pohjana olisi Yhdysvaltojen mukaan marraskuun 2012 tulitaukosopimus ja tavoitteena suojella siviilejä sekä Israelissa että Gazassa.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon puolestaan on jo alueella hakemassa tukea tulitauolle. Hän tapasi Arabiliiton nykyisen puheenjohtajamaan Kuwaitin ulkoministerin Sabah al-Ahmad al-Sabahin maanantaina ennen matkustamistaan Egyptin pääkaupunkiin.

Uutistoimisto Kunan mukaan al-Sabah ilmaisi tukensa palestiinalaisille ja tuomitsi Israelin hyökkäyksen. Samalla hän kuitenkin antoi tukensa Egyptin viime viikon tulitaukoesitykselle, jonka Gazaa hallitseva Hamas-järjestö torjui ja Israel hyväksyi.

Ban kehotti Israelia äärimmäiseen pidättyvyyteen ja siviilien suojeluun Gazassa. Ban totesi, että liian monet sivulliset kuolevat.

Banin on määrä vierailla kiertomatkallaan myös Israelissa, Länsirannalla ja Jordaniassa.

Hamasin jotajan Khaled Meshaalin on puolestaan määrä keskustella tulitauosta maanantaina Qatarissa palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin kanssa. Abbas edustaa Länsirantaa hallitsevaa Fatah-puoluetta.

Hamasin mukaan sen kanssa ei neuvoteltu Egyptin viime viikolla esittämästä tulitauosta. Järjestö haluaisi ennen iskujensa lopettamista, että Israel lupaisi purkaa Gazan saarron ja vapauttaisi vankeja.

Tulitauon puolesta vetosi maanantaina myös YK:n turvallisuusneuvosto, joka myös vaati konfliktin osapuolia suojelemaan siviilejä.

Lähteet: AFP, AP