Oudot ötökät hyökyvät Etelä-Suomeen

Tällä hetkellä vuodessa tunnistetaan jopa kymmenen hyönteislajia, joita ei Suomessa ole aiemmin tavattu. Kiihtyvä ilmiö on selkeä osoitus ilmaston lämpenemisestä.

Kotimaa
Rusomuurarimehiläinen.
Rusomuurarimehiläinen pesii usein talojen seinustoilla. Kuvassa koiras.Juha Jantunen

Yhden uuden tulokkaan latinankielinen nimi on Mordellaria aurofasciata (siirryt toiseen palveluun). Koppakuoriaisella ei ole vielä suomenkielistä nimeä, sillä se löydettiin vasta kesäkuun alussa Joutsenosta. Mordellarian lisäksi Etelä-Suomesta on kesäkuun aikana löydetty ainakin kaksi uutta päiväperhoslajia.

Lajilöydöt eivät tutkijoita hämmästytä. Vuoden 2000 ja 2010 välillä uusia hyönteislajeja löydettiin noin kaksi sataa.

– Ja siinäkään luvussa ei ole mukana huonosti tunnettujen hyönteisryhmien lajeja. 2000-luvulla tahti rupesi kiihtymään ja muuttui ihan hurjaksi, sanoo Luontoympäristökeskuksen johtaja Petri Ahlroth.

Ahlrothin mukaan syy ilmiölle on selvä.

– Meidän talvemme ovat muuttuneet sen verran lauhoiksi ja kesän kasvukausi on pidentynyt niin, että eteläiset lajit pystyvät täällä talvehtimaan. Sattuma voi selittää tällaisia muutoksia johonkin asti, mutta ei sitä, että trendi jatkuu ja jatkuu ja on niin selkeästi yhteydessä lämpötilojen muuttumisen kanssa.

Hyönteinen on luonnon lämpömittari

Uudet hyönteiset ovat hyvä osoitin säässä tapahtuvista muutoksista. Lämpötilan kohoaminen luo uusia ekologisia lokeroita, jotka hyönteiset välittömästi täyttävät.

– Hyönteisillä on valtava lisääntymiskyky ja lentokykyisinä hyvä leviämiskyky. Kasvit reagoivat muutoksiin paljon hitaammin, puhumattakaan nisäkkäistä tai matelijoista, Ahlroth sanoo.

Tulokkaat eivät välttämättä tarkoita tuhoa alkuperäisille lajeille, sillä ilmaston muuttuminen "luo" uusia ekologisia lokeroita. Uusien lajien joukossa voi kuitenkin tulla myös ihmiselle haitallisia lajeja.

– Haitallisten lajien määrä on tulokaslajien joukossa aikamoisena vähemmistönä. Mutta jos uusien lajien leviäminen jatkuu samanlaisena, niin varmaankin sieltä leviää lajeja jotka vaikuttavat meidän hyötykasveihin tai puulajeihin.