1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Näkökulmat

Näkökulma: Näin pyydetään anteeksi, ilman että pyydetään anteeksi

Tämä maa on täynnä pahoittelijoita. Mutta kukaan ei ole syyllinen mihinkään. Kaikkein vähiten poliitikko, kirjoittaa Eero Mäntymaa.

Eero Mäntymaa, toimittaja, Yle Uutiset. Kuva: Yle

Kuluneella viikolla jälleen kerran poliitikko näytti muille mallia siitä, miten ihmisten ei tule harrastaa puhetta. Tällä kertaa kansanedustaja Pia Kauma (kok.) näytti meille, miten ei pyydetä anteeksi.

Kauma pahoitteli (siirryt toiseen palveluun) sitä, että hän on viimeaikaisilla puheillaan aiheuttanut joillekin henkilöille mielipahaa.

Kauma ei pahoitellut esimerkiksi sitä, että hän levitti julkisesti muukalaiskammoisia huhupuheita. Kauma pahoitteli sitä, että joku veti puheista herneen nenään.

Syy on siis mielensäpahoittajan. Kauma vain halusi avata keskustelua.

Syyn vierittäminen viestin tuottajalta viestin vastaanottajalle on vanha poliitikon temppu.

Syyn vierittäminen viestin tuottajalta viestin vastaanottajalle on vanha poliitikon temppu. Temppu näyttäisi kuitenkin ikävällä tavalla syöpyvän osaksi hyväksyttyä puhetapaa.

"Olemme pahoillamme, ettei tieto saavuttanut teitä riittävän nopeasti", pahoittelee sähköpostin liian myöhään lähettänyt asiakaspalvelija.

"Olemme pahoillamme, ettei valinta kohdistunut tällä kertaa sinuun", pahoittelee työnantaja työpaikkaa hakeneelle.

"_Pahoittelemme odotuksesta aiheutunutta harmia", _pahoittelee nauhoite, kun puhelinjonossa on odoteltu kaksikymmentä minuuttia.

Kuulostaako tutulta?

**Tämän päivän Suomessa ollaan koko ajan pahoillaan **– varmuuden vuoksi vähän joka asiasta. Pahoillaan ollaan myös silloin, kun olisi ihan oikea anteeksipyynnön paikka. Nämä mainitut ilmaisut eivät kuitenkaan ole anteeksipyyntöjä, pikemminkin niiden vastakohtia.

Sillä toisinaan mielipaha syntyy ihan oikeista teoista, joiden takana on – uskomatonta mutta totta – toinen ihminen. Olisi piristävää kuulla vaihteeksi puhetta, jossa tekijä seisoo suoraselkäisenä aiheuttamansa mielipahan takana. Kas näin:

"Anteeksi, mutta yksinkertaisesti unohdin lähettää sen sähköpostin".

_"Valitsin työhön jonkun, jolla on viisinkertaisesti enemmän työkokemusta". _(Kaikkea ei tarvitse pahoitella).

"Anteeksi, että meillä ei ole tarpeeksi asiakaspalvelijoita ja sinun on sen vuoksi edelleen jonotettava".

"Anteeksi, että sanoin typeriä asioita. Olin ajattelematon."

Siis vähemmän passiivista pahoittelua. Ja anteeksipyyntö silloin, kun sellaisen paikka on.

Eero Mäntymaa
Kirjoittaja on Yle Uutisten toimittaja