Meksikon ensimmäinen villieläinhoitola pelastaa entisiä sirkuseläimiä – video

Meksikossa Hidalgon osavaltiossa sijaitseva eläinhoitola hoitaa erityisesti entisiä sirkuseläimiä maan kiellettyä sirkuseläinten käytön jokin aika sitten.

Ulkomaat
Morelia-leijonanaaras villejä eläimiä pelastavassa ja hoitavassa eläintarhassa Pachucan kaupungissa Meksikossa.
Meksikon Hidalgon osavaltiossa sijaitseva eläinhoitola hoitaa erityisesti entisiä sirkuseläimiä maan kiellettyä sirkuseläinten käytön jokin aika sitten.

Meksikon pääkaupungin Mexicon pohjoispuolella sijaitsevassa Pachucan kaupungissa sijaitseva eläinhoitola on Meksikon ensimmäinen villien ja erikoisten eläinten hoitoon, pelastamiseen ja uudelleensijoittamiseen keskittynyt eläintarha. Se on myös vasta toinen laatuaan koko Latinalaisessa Amerikassa.

Vuonna 1978 perustettu eläintarha aloitti lasten teemapuistona ja vähän myöhemmin se muutettiin oikeaksi eläintarhaksi. Kun Meksiko vuonna 2012 otti käyttöön uudet eläinsuojelulait, tarha keskittyi kaltoinkohdeltujen villieläinten hoitamiseen.

Tarhassa on hoidettu lukuisia eri eksoottisia lintu- ja käärmelajeja, leijonia, jaguaareja, tiikereitä ja jopa karhuja. Useat tarhassa hoidettavat eläimet ovat peräisin sirkuksista Meksikon kiellettyä jokin aika sitten eläinten käytön sirkusesityksissä.

Myös Invictus-niminen ruskeakarhu on peräisin sirkuksesta, missä sen kuono leikattiin. Sitä hoidetaan tarhassa niin, ettei sen tila enää huononisi. Se voi silti kärsiä erilaisista vaikeista vaivoista, vaikka sen tila onkin vakaa.

– Yritämme hoitaa sitä niin, etteivät sen leukaluut ole täysin löysät ja irrallaan ja että se voisi käyttää kieltään. Hoito on helpottanut sitä niin, että se pystyy jälleen syömään kiinteääkin ruokaa, kertoo Meksikon villieläinpelastusjärjestön johtaja Erika Ortigoza Vazquez.

Lisäksi Invictukselle suunnitellaan titaanista kuono- ja leukaproteesia.

Kaksimetrisellä boalla puolestaan oli tarhaan tullessaan palovammoja ympäri ruumistaan seurauksena sirkusesityksestä, jossa sitä käytettiin.

Naarasleijona Morelia painoi vain 35 kiloa tullessaan tarhaan vuosi sitten, mutta on nyt lihonut yli 100 kiloa. Tarhan henkilökunta toivoo, että muutaman viikon sisällä se voitaisiin siirtää rauhoitusalueelle.

Meksikon sirkuseläinkielto on tuonut tarhaan lukuisia entisiä sirkuseläimiä. Suunniteltu kielto herätti paljon vastustusta alan työntekijöissä, jotka olivat erityisesti huolissaan sirkusten katsojamääristä, jos eläinkielto tulisi voimaan. Silti esimerkiksi Meksikon pääkaupungin lakiasäätävä elin hyväksyi kiellon yksimielisesti kesäkuussa. Sirkukset voivat pitää eläimensä edelleen lemmikkeinä, mutta esityksissä niitä ei saa enää käyttää.

Tarhassa on tällä hetkellä lähes 300 eläintä ja eri lajejakin on yli 50. Samalla kun eläimet toipuvat ja niitä hoidetaan tarhassa, yleisö pääsee katselemaan niitä kuten muissakin eläintarhoissa. Samalla tarhan henkilökunta jakaa kävijöille tietoa villi- ja kotieläintenkin oikeasta kohtelusta.

Toivuttuaan eläimet sijoitetaan luonnonpuistoihin ympäri Meksikoa. Suuret kissapedot, kuten Morelia-leijona, puolestaan pääsevät maailman suurimmalle ja vanhimmalle lihansyöjäeläinten rauhoitusalueelle Coloradossa, Yhdysvalloissa.

Lähteet: Reuters