1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vieraslajit

Nopeasti leviävää jättipalsamia löytyy jo lähes joka kunnasta Pohjois-Savossa

Vieraslajiportaaliin on tullut ilmoituksia jättipalsamiesiintymistä lähes kaikista kunnista Pohjois-Savosta. Myös erittäin haitallisesta jättiputkesta on tullut ilmoituksia. Vieraslajiportaali on nettisivusto, jolla voi ilmoittaa viranomaisille vieraslajihavainnoistaan.

vieraslajit
Jättipalsami
Jättipalsami.Toni Pitkänen / Yle

Netissä avattuun vieraslajiportaaliin on ilmoitettu jo useita havaintoja Pohjois-Savosta. Portaaliin on esimerkiksi ilmoitettu jättipalsamiesiintymiä lähes kaikista kunnista.

Myös erittäin haitallisia jättiputkia on ilmoitettu järjestelmään parisenkymmentä. Ylä-Savon järvissä on tehty myös viime vuosina pari havaintoa haitallisesta kanadanvesirutosta.

Vieraslajiportaali on useiden eri toimijoiden yhteinen nettisivusto, jonne on koottu tietoa vieraslajien torjunnasta. Sivustolla voi ilmoittaa viranomaisille vieraslajihavainnoistaan. Portaali löytyy osoitteesta www.vieraslajit.fi (siirryt toiseen palveluun).

Vieraslajeja on torjuttu tänä kesänä erityisesti Kuopiossa, kun jättipalsameja on kitketty talkoilla luonnonsuojelualueiden reunamilta.

Nopeasti leviävä jättipalsami valtaa tehokkaasti alaa kotoperäisiltä kasvilajeilta. Ihmisen kannalta kasvi ei ole ongelmallinen.

Lue seuraavaksi