Supo: Ei tietoa suomalaistaistelijoista Itä-Ukrainassa

Venäjän ulkoministeriö vaatii Suomea tutkimaan italialaislehden väitteet suomalaisista taistelijoista Itä-Ukrainassa.

Niin sanotun Azovin pataljoonan miehiä valatilaisuudessa Kiovassa viime kesäkuussa. Kuva: Sergeri Supinsky / AFP / Lehtikuva

Suojelupoliisilla ei toistaiseksi ole tietoa, että Suomesta olisi lähtenyt taistelijoita Itä-Ukrainaan, sanoo ylitarkastaja Tuomas Portaankorva suojelupoliisista.

Venäjän ulkoministeriö ilmoitti maanantaina, että se vaatii Suomea, Ruotsia, Baltian maita ja Ranskaa tutkimaan italialaisen Il Giornale (siirryt toiseen palveluun) -lehden väitteet, joiden mukaan näistä maista olisi lähtenyt vapaaehtoisia taistelijoita Ukrainan hallitusta tukeviin puolisotilaallisiin joukkoihin.

Italialaislehden viikonloppuna julkaiseman artikkelin mukaan kansainväliset vapaaehtoiset ovat osa äärioikeistolaiseksi väitettyä niin sanottua Azovin pataljoonaa.

Venäjän ulkoministeriö ja venäläiset uutistoimistot Itar-Tass ja RIA Novosti kutsuvat ulkomaisia taistelijoita palkkasotilaiksi. Il Giornalen haastatteleman italialaisen vapaaehtoisen mukaan ulkomaisille taistelijoille ei makseta palkkaa, vaan he ovat mukana omasta tahdostaan ja usein ideologisista syistä.

Portaankorvan mukaan suojelupoliisi on tietoinen asiaa koskevasta uutisoinnista.