Haavisto: Gazan tilanne on poikkeuksellinen, jopa alueen mittapuun mukaan

Kehitysministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvioi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että tilanne Gazassa on tällä hetkellä vaikea. Ihmisiltä alkaa hänen mukaansa pian loppua tila, minne mennä.

politiikka
Israelin rajalta otetussa valokuvassa näkyy kuinka ohjuspuolustusjärjestelmän ohjus tuhoaa Gazan puolelta ammutun raketin 21. heinäkuuta.
Israelin rajalta otetussa valokuvassa näkyy kuinka ohjuspuolustusjärjestelmän ohjus tuhoaa Gazan puolelta ammutun raketin 21. heinäkuuta.Jack Guez / AFP / Lehtikuva

Kehitysministeri Pekka Haavisto pohti Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, millä keinoin olisi mahdollista saavuttaa tulitauko Gazassa.

Sekä Haavisto että Yle Radio 1:n Ykkösaamussa keskustelemassa ollut tutkija Mikko Patokallio näkivät Egyptin erittäin merkittävänä tekijänä tulitauon solmimisen kannalta.

Mahdollisuuksia tulitaukoon kartoitetaan Gazassa kansainvälisin voimin. Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon matkustivat maanantaina Kairoon tulitaukoa edistämään.

– Kahden viikon avoin konflikti, jossa uhrimäärä ja katkeruus molemmilla osapuolilla on kasvanut, ei ole helppo tilanne, arvioi Haavisto.

Haaviston mukaan Kerry ja Ban Ki-moon yrittävät vakuuttaa Hamasin suostumaan tulitaukoon.

– Hamasin ongelma vaikuttaa olevan se, että se ei ole aina pystynyt kontrolloimaan omiaan. Sekä israelilaisten poikien kidnappaaminen että osa näistä raketeista eivät ole ilmeisesti ollut heidän kontrollissaan, ja se tekee sopimisen vaikeaksi, pohti Haavisto.

Haaviston mukaan tilanne alueella on tällä hetkellä poikkeuksellinen, jopa Gazan mittapuun mukaan.

–- Siviiliuhrien määrä on valtava, sanoi Haavisto.

YK:n suojaa hakee jo arviolta jo noin 100 000 palestiinalaispakolaista. Haaviston mukaan heidän tilanteensa on tällä hetkellä äärimmäisen tukala.

– Gaza on pieni alue maantieteellisesti. Kun suuri sotilasoperaatio on käynnissä, alkaa loppua tila minne ihmiset voivat mennä, sanoi Haavisto.

Yhdysvallat lupasi 35 miljoonaan euron edestä humanitaarista apua Gazaan. Haaviston mukaan tuen vaikutus pakolaisten käytännön elämään on merkittävä.

– Palestiinalaisväestö on hyvin paljon kansainvälisen avun varassa, arvioi Haavisto.

– Se mitä Suomi voi tehdä ja on jo tehnytkin, on antaa humanitaarista apua, linjasi Haavisto Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Suomen ulkoministeriö tiedotti perjantaina lähettävänsä 850 000 euroa palestiinalaisten auttamiseksi kehitysministeri Pekka Haaviston päätöksellä.