Rapukattilat porisevat jo

Monet haluavat ravut pöytään heti ravustuskauden alussa. Ensimmäisenä ravustuspäivänä myytiin Turussa jo satoja rapuja. Rapujen keittäminen jätetään usein asiantuntijan tehtäväksi.

Kotimaa
Rapuja menossa keittokattilaan.
Rapuja menossa keittokattilaan.Tarja Hiltunen / Yle

Ravustuskaudesta on tulossa melko normaali. Rapuja alkoi virrata muun muassa Turun kauppahalliin jo ensimmäisenä ravustuspäivänä eli maanantaina. Rapuja myytiin satoja kappaleita.

– Kyllä kaikki kunnon ravustajat tietävät, missä ravut ovat, joten kyllä ne ylös nopeasti saadaan, kertoo yrittäjä Jaakko Manelius.

Koska rapuja tulee normaaliin tapaan, hinta pysyy viime vuoden tasolla. Ensimmäiset ravut maksavat 6 - 7 euroa kappaleelta. Tiistaina rapuja keitellyt Manelius kertoo, että kausi alkaa rauhallisesti.

– Sen huomaa, että samat ihmiset syövät rapuja samoihin aikoihin. Joillekin oikea päivä on elotulet. Joillekin ravustuksen aloitus on se päivä. Osa ihmisistä syö rapuja useasti. Samat ihmiset niitä syövät, kertoo Manelius.

Rapujen keittäminen vaatii taitoa

Yrittäjä Jaakko Manelius kertoo, että aamun jokiravut tulivat Itä-Suomesta. Säkylästä luonnollisesti saadaan Turun seudulle myös täplärapuja. Maneliuksen käsiteltävänä oli 600 rapua, mikä kertoo kysynnän olevan vilkasta.

– Nämä menevät yksityisten suihin. Yritykset aloittavat sesongin meidän seudullamme vähän myöhemmin. Pääkaupunkiseudulla saattaa olla sesonki päällä tässä alussa, mutta Varsinais-Suomessa rapuja syövät aluksi yksityiset, kertoo Manelius.

Suurin osa Maneliuksen asiakkaista haluaa ravut keitettyinä.

– 95 prosenttia asiakkaista ostaa keitettyinä. Sitten ei tarvitse ruveta mökkirannassa puljaamaan veden kanssa. Sekin vaatii taitoa, miten ne saadaan jäähtymään, neuvoo Manelius.