Järjestö: Kiinalaiset levittävät Twitterissä propagandaa Tiibetistä

Lontoosta käsin toimivan kansalaisjärjestö Free Tibetin mukaan valetilien kautta on levitetty Kiinan hallituksen näkemyksiä Tiibetistä ja muista aiheista kuten esimerkiksi uiguurien asuttaman Xinjiangin alueen tilanteesta.

Ulkomaat
Mies kuvaa puhelimella Twitterin logoa
Andrew Gombert / EPA

Kiina on luonut ainakin sata väärennettyä tiliä viestipalvelu Twitteriin levittääkseen propagandaa Tiibetistä ja muista aiheista, kertoo kansalaisjärjestö Free Tibet.

Twitterin käyttö on estetty Kiinassa. Silti Free Tibet on tunnistanut noin sata väärennettyä tiliä, joiden nimet koostuvat useimmiten kahdesta länsimaisesta etunimestä. Järjestön mukaan valetilejä voi olla jopa useita satoja.

Lontoosta käsin toimivan Free Tibetin mukaan väärennettyjen tilien kautta on levitetty Kiinan hallituksen näkemyksiä Tiibetistä ja muista aiheista kuten esimerkiksi uiguurien asuttaman Xinjiangin alueen tilanteesta.

Valetilien kautta on muun muassa lähetetty viestejä, joissa kehutaan Tiibetin ohrasatoa ja hyökätään tiibetiläisten hengellistä johtajaa Dalai Lamaa vastaan. Kyseistä tviittiä on jaettu yli 6 500 kertaa.

Väärennettyjen tilien profiilikuviksi on ladattu ammattivalokuvaajien sivuilta varastettuja kuvia yhdysvaltalaisista koulutytöistä sekä kuvia ammattimalleista ja julkisuuden henkilöistä kuten esimerkiksi Pink Floyd -yhtyeen kuolleesta laulajasta Syd Barretista.

Free Tibet ei ole esittänyt todisteita siitä, kuka valetilit on perustanut. Järjestö kuvailee niitä "Kiinan tuoreimpana yrityksenä kertoa maailmalle, että Tiibet on turvallinen, suojeltu ja onnellinen Kiinan maakunta".

Kiina on hallinnut Tiibetiä vuodesta 1951 lähtien. Dalai Lama pakeni Intiaan vuonna 1959.

Twitter on jäädyttänyt useita väärennetyiksi epäiltyjä tilejä. Toisena henkilönä esiintyminen on vastoin Twitterin sääntöjä.

Lähteet: AFP