1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ekonomisti: Venäjä-pakotteet saavat markkinat levottomiksi

EU:n ulkoministerit pohtivat tiistaina Brysselissä Venäjän vastaisia pakotteita. Suomen Pankin ekonomistin Vesa Korhosen mukaan on aikaista arvioida, millaisia vaikutuksia jo asetetuilla pakotteilla on ollut.

Suomen pankin ekonomisti Vesa Korhonen aamu-tv:n vieraana 22. heinäkuuta.
Suomen pankin ekonomisti Vesa Korhonen aamu-tv:ssä.

Vaikka Venäjä voi omilla toimillaan kompensoida sille asetettuja talouspakotteita, tilanne saa markkinat ennen pitkää levottomiksi, arvioi Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen ekonomisti Vesa Korhonen.

– Epävarmuutta siitä, mitä mahdollisesti seuraa, tuleeko uusia isoja nimiä pakotelistalle, tuleeko uudenlaisia rajoitteita listalla olevia pankkeja, yrityksiä kohtaan, hän havainnollistaa.

Korhonen ja apulaisosastopäällikkö Ilkka Saarinen ulkoministeriön taloudellisten ulkosuhteiden osastolta kommentoivat Venäjä-vastaisia talouspakotteita tiistaina Ylen aamu-tv:ssä.

Korhosen mielestä on aikaista arvioida, millaisia vaikutuksia esimerkiksi Yhdysvaltojen asettamilla Venäjä-pakotteilla on ollut.

– Toinen asia on se, että kun tulee lisää levottomuutta, yksityistä pääomaa lähtee Venäjältä aiempaa enemmän. Siitä seuraa ikävä tapahtumaketju, varsinkin Suomen kannalta. Rupla putoaa, inflaatio kiihtyy, kulutus hidastuu, ja se vaikuttaa tuontiin.

Saarinen sanoo, että toimenpiteet, joita EU:ssa on pantu toimeen, ovat toistaiseksi kohdistuneet 72 ihmiseen.

– Varsinaisiin kauppa- tai talouspakotteisiin ei tässä vaiheessa olla menty.

Euroopan unionin ulkoasiainneuvosto kokoontuu tiistaina Brysselissä. Kokouksessa puidaan Ukrainan tilannetta, Lähi-itää ja Irakia.

Ukrainasta esillä ovat maan viimeaikaiset tapahtumat, pyrkimykset neuvotteluratkaisuun ja EU:n toimet.

– Se on erittäin tärkeää, että EU pysyy yhtenäisenä näissä toimenpiteissä, Saarinen sanoo.

– Kaikki työskentelevät sen eteen, että saavutetaan sellainen diplomaattinen ratkaisu, että ei tarvitsisi mennä pidemmälle tässä pakotepuolella.

Saarisen mukaan mahdolliset rahoituskysymykset ovat pakotteissa raskaimmasta päästä. Hän toteaa, ettei tilanteessa, jossa Venäjä ei saa normaalia kansainvälistä rahoitusta, pystytä elämään pitkään.