Mattopyykkärit siirtyivät laitureilta kuivalle maalle

Jyväskylässä viimeiset rantavedessä sijainneet matonpesupaikat purettiin tänä keväänä. Uusilla kuivan maan matonpesupaikoilla pesuvedet valuvat vesistöjen sijasta viemäriin.

Mattojen puhdistus
Matonpesijöitä kuivanmaan pesupaikassa.
Jori Asikainen / Ye

Kaupungin kaikki kahdeksan pesupaikkaa ovat olleet kovassa käytössä. Mäntysuopa tuoksuu metrien päähän, kun Tikkakosken matonpesupaikalla käy helteestä huolimatta kuhina.

Kyllä ainakin itse koen, että paitsi nyt ne jätevedet menevät viemäriin, niin onhan tämä helpompaa.

Japa ry:n projektikoordinaattori Paula Wilkman

Kuivan maan matonpesupaikasta kiittää niin luonto kuin kroppa.

– Kyllä ainakin itse koen, että paitsi nyt ne jätevedet menevät viemäriin, niin onhan tämä helpompaa. Kun perinteisesti konttaamalla laitureilla pestiin mattoja, niin tässä saa olla selkä suorana, kertoo Japa ry:n projektikoordinaattori Paula Wilkman.

Kaupungin matonpesupaikkojen vesi tulee joko järvestä tai vesijohtoverkosta.

Mäntysuopa saastuttaa muiden aineiden lailla

Perinteisistä mattolaitureista on luovuttu ympäristösyistä. Jos mattoja pestään järvessä, menee järviveteen mäntysuovan lisäksi myös muuta sinne kuulumatonta, kuten roskaa ja likaa.

– Mäntysuopaa pidetään perinteisesti ympäristöystävällisenä pesuaineena, mutta kemikaali se on siinä missä muutkin. Tosin se on ehkä hivenenympäristöystävällisempi kuin synteenttinen pesuaine, mutta saippuaa siinäkin on, Wilkman jatkaa.

Laituri ei ole matonpesupaikka vaan virkistäytymisen paikka. Kalat voivat paremmin kun siellä ei enää pestä mattoja.

Marja Leena Luukkonen

Tikkakoskella mattoja pesemässä ollut Marja Leena Luukkonen on tyytyväinen uuteen pesupaikkaan eikä kaipaa takaisin laiturille.

– Laituri ei ole matonpesupaikka vaan virkistäytymisen paikka. Kalat voivat paremmin kun siellä ei enää pestä mattoja, Luukkonen sanoo.

Jyväskylän kaupungin päätös luopua perinteisistä mattolaitureista perustuu ympäristönsuojeluun. Päätös on tehty jo vuonna 2009 ja siinä on ollut viiden vuoden siirtymäaika, joka on nyt umpeutunut.