Ulkoministeriö ei aio antaa selvitystä Venäjälle

Italialaislehden mukaan Suomesta ja useista muista maista olisi lähtenyt vapaaehtoisia taistelijoita Itä-Ukrainaan. Ulkoministeriöllä ja suojelupoliisilla ei ole tietoja suomalaistaistelijoista Itä-Ukrainassa.

Ulkomaat
Azovin pataljoonan uudet jäsenet vannoivat valan Kiovassa 16. heinäkuuta.
Azovin pataljoonan uudet jäsenet vannoivat valan Kiovassa 16. heinäkuuta.Sergei Supinsky / AFP / Lehtikuva

Suomen ulkoministeriö ei aio antaa selvitystä Venäjälle väitteistä, joiden mukaan Suomesta olisi lähtenyt vapaaehtoisia taistelijoita Ukrainan joukkoihin.

Venäjän ulkoministeriö ilmoitti maanantaina, että se vaatii Suomea, Ruotsia, Baltian maita ja Ranskaa selvittämään italialaisen Il Giornale (siirryt toiseen palveluun) -lehden väitteitä, joiden mukaan näistä maista olisi lähtenyt vapaaehtoisia taistelijoita Ukrainan hallitusta tukeviin puolisotilaallisiin joukkoihin.

Suomen ulkoministeriön kriisi- ja avustusyksikön vetäjä Jussi Tanner kertoi jo tiistaina aamupäivällä Yle Uutisille, että selvitykseen ei ole aihetta ainakaan ulkoministeriön konsuliasiain yksikön puolesta. Yksikkö vastaa suomalaisten avustamisesta ulkomailla.

Myöhemmin iltapäivällä ulkoministeriöstä vahvistettiin, että se ei aio antaa asiasta selvitystä Venäjälle.

Ulkoministeriö suosittaa (siirryt toiseen palveluun) välttämään tarpeetonta matkustamista Ukrainaan ja kaikkea matkustamista Donetskin ja Luhanskin lääneihin sekä Krimin alueelle.

Suomen ulkoministeriöllä ei ole tietoja siitä, että Itä-Ukrainassa olisi suomalaisia taistelijoita. Aiemmin tiistaina myös suojelupoliisi kertoi, ettei sillä toistaiseksi ole tietoa, että Suomesta olisi lähtenyt taistelijoita Itä-Ukrainaan.

Ulkoministeriö ei voi kuitenkaan sulkea pois sitä mahdollisuutta, että Itä-Ukrainan kriisialueilla olisi suomalaisia taistelijoita. Tannerin mukaan suomalaisten liikkeet maailman riskialueilla kiinnostavat ulkoministeriötä, mutta ministeriöllä ei voi olla niistä tarkkaa tietoa.