Miten tässä näin kävi? Omien viinojen kielto lisäsi humalaisten määrää

Kokeneet Pori Jazzin kävijät näyttävät olevan lähes yksimielisiä siitä, että omien alkoholijuomien kieltäminen alueella lisäsi vahvassa humalassa juhlivien määrää. Miksi rajoitukset ja kiellot saavat aikaan tällaisen ilmiön? Kerro meille oma käsityksesi!

Osallistu
Pori Jazz 2014
Pet Shop Boys viihdyttti Pori Jazz-yleisöä perjantaina.Jari Pelkonen / Yle

Suomalaisen alkoholipolitiikan keskeinen tavoite on alkoholihaittojen vähentäminen.

Pori Jazz -tapahtuma pääsi tiukentuneen laintulkinnan kohteeksi, kun omat alkoholijuomat kiellettiin alueella täksi kesäksi. Vaikutukset olivat kuitenkin jokseenkin päinvastaiset kuin lainlaatijan tavoitteet.

Kokeneet jazzvieraat ovat lähes yhdestä suusta kertoneet, että alueella oli vahvasti päihtyneitä henkilöitä enemmän kuin miesmuistiin. Vaikka isoilta järjestyshäiriöiltä vältyttiinkin, tapahtuman luonne muuttui monien mielestä huonompaan suuntaan.

– Ei tee enää mieli viedä lapsia piknikille jazzeille, toteaa eräskin porilaisrouva.

Noin 15 vuotta jazzeilla käynyt porilaismies on samoilla linjoilla

– En ole ennen nähnyt tapahtumassa noin humalaisia ja huonotuulisia ihmisiä.

Yle Satakunta toteutti Porin tapahtumaviikon aikana telttakyselyn suomalaisesta alkoholipolitiikasta. Kyselyyn osallistuneista lähes tuhannesta vastaajasta lähes 70 prosenttia sallisi omat juomat yleisötapahtumissa ja lähes yhtä moni haluaisi viinit ruokakauppoihin.

Mitä sinä ajattelet? Miksi kiellot ja rajoitukset näyttävät toimivan aivan toisin kuin tavoite on?