Juutalaiset vapaaehtoiset hakeutuvat Israelin armeijaan

Jo parituhatta vapaaehtoista juutalaista eri maista on liittynyt Israelin armeijaan.

Ryhmä ortodoksijuutalaisia tanssi Israelin sotilaiden kanssa lähellä Gazan rajaa 20. heinäkuuta. Kuva: Menahem Kahana / AFP / Lehtikuva

Noin 2 000 vapaaehtoista juutalaista eri puolilta maailmaa on liittynyt Israelin armeijaan taistellakseen juutalaisvaltion puolesta, kertoo uutistoimisto AP. Israel kutsuu vapaaehtoisia yksinäisiksi sotilaiksi.

Yksinäiset sotilaat ovat miehiä ja naisia, jotka ovat jättäneet perheensä ja usein mukavan elämänsä Sydneyn, Lontoon ja Los Angelesin kaltaisissa paikoissa.

Esimerkiksi Los Angelesissa on äskettäin perustettu tukiryhmiä yksinäisten sotilaiden perheille.

Monet yksinäiset sotilaat kokevat värväytymisen kutsumuksena, tapana palata juurilleen sekä keinona yhdistää maailman juutalainen väestö.

Osalla heistä on Israelin kaksoiskansalaisuus. Toiset ovat vierailleet Israelissa vasta vähän aikaa sitten, eivätkä he osaa puhua hepreaa.

Baltimorelaisessa kiinteistösijoitusyhtiössä työskennellyt 24-vuotias Josh Reznick vietti vuoden kibbutsilla ja tajusi kutsumuksensa. Hän päätti liittyä Israelin armeijaan vapaaehtoisena.

– Amerikassa on mukava asua ja kaikki on siellä hyvin. Mutta olen varma, että ihmiset kokivat samoin asuessaan Saksassa ennen toista maailmansotaa. Kunpa vain silloin juutalaisilla olisi ollut pakopaikka. Siksi on tärkeää pitää juutalaisvaltio Israel elossa, Reznick sanoi AP:lle.

Yhdysvaltalaisen juutalaisen uutissivusto Jewish Journalin mukaan yksinäiset sotilaat ovat kuin tähtiä Israelissa. He saavat sankarin vastaanoton saapuessaan maahan ja israelilaisista sotilaista tulee heidän sijaisperheensä, sivusto kuvailee.