Tanssileirillä valssataan jopa järvessä

Aamukymmeneltä salsaa, lounaan päälle hidasta valssia, ja illalla otetaan opitut askeleet käyttöön tanssiparketilla. Valasrannan seuratanssileiri Yläneellä on Suomen suurin tanssileiri. Järven rannalla tanssii viikon aikana 4 000 leiriläistä.

viihde
Tanssinopettaja Antti Törmänen
Tarja Hiltunen / Yle

Tanssileiri järjestetään Säkylän Pyhäjärven eteläpäässä, Yläneen Valasrannalla jo 11. kerran. Kaustisilta leirille saapunut Jarkko Kattilakoski sopii lomansakin leirin aikataulun mukaan.

– Ensin kalenterista katsotaan Valasrantapäivät, ja sitten anotaan loma.

Kolmatta kertaa leirille osallistunut Kattilakoski hakee Yläneeltä ennen kaikkea varmistusta omalle osaamiselle.

– Tanssilajeja sisäistää eri tavalla, kun niihin saa ammattilaisilta vinkkejä. Tykkään myös opetella uusia tansseja, koska ne kehittävät kokonaisvaltaisesti tanssitaitoa.

Jarkko Kattilakoski tauolla.
Jarkko Kattilakoski nauttii tanssien välissä lihashappoja neutralisoivaa palautusjuomaa.Tarja Hiltunen / Yle

Opettelu kannattaa aloittaa vaikka valssista

Leirin opetuksesta vastaa kolmisenkymmentä ammattilaistanssijaa, joista osa on tuttuja muun muassa Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmasta. Pirkanmaalainen Antti Törmänen pelasi nimikaimansa tavoin jääkiekkoa, mutta jatkuvat loukkaantumiset pakottivat miehen vaihtamaan lajia.

– Lähdin kaverin innostamana tanssikurssille. Insinööriopinnot tuli kyllä suoritettua loppuun, mutta tanssi vei miehen, nauraa vuonna 2013 tanssinopettajaksi valmistunut Törmänen.

Valasrannan tanssileirilla opetellaan kymmeniä tansseja. Törmänen toppuuttelee innokkaampia aloittelijoita. Pää ottaa vastaan vain muutamat uudet tanssiaskeleet päivässä.

– Valssi ja foksi ovat niitä tansseja, joista voi aloittaa. Niitä tanssitaan lavoilla eniten.

Kymmenen opetustuntia on tanssinopettajan mielestä sopiva määrä oppia yhden tanssin perusteet.

Tanssikurssilaisia Yläneen Valasrannalla.
Tanssileirillä vaihdetaan lennosta pareja, jotta kaikille riittää viejiä.Tarja Hiltunen / Yle

Tanssi sujuu järvessäkin

Suomen suurin seuratanssileiri kerää kesä toisensa jälkeen tuhansia osallistujia ympäri Suomea ja ulkomailtakin. Yläneellä tanssitaan kolmessa paikassa: Valasrannan tanssilavalla, koulukeskuksessa ja Kallionokka Campingissa.

– Tanssin lisäksi leirillä on mahdollisuus tutustua uusimpiin tanssivarusteisiin, käydä vaikka hierojalla tai vain viettää aikaa samanmielisten kanssa, kuvailee leirin vetovoimaa järjestäjä Niina Huhtala Suomen Media & Action Oy:stä. Tänä vuonna leiriläiset pääsevät kuulemaan makupaloja vuoden 2013 tangokuninkaan Kyösti Mäkimattilan uudesta runokirjasta.

Päivät kuluvat opetustunneilla alkeista edistyneisiin ja teematansseihin, mutta iltaisin kokeillaan opittuja taitoa käytännössä Valasrannan tanssilavalla. Tanssittajina on Kyösti Mäkimattilan lisäksi muun muassa Yölintu ja Anneli Mattila.

Tanssilenkkarit naisten käsissä.
Tanssileirin organisaattori Niina Huhtala (oik.) ja opettaja Merja Ahonen kehuvat uusien tanssilenkkareiden joustavuutta.Tarja Hiltunen / Yle

Yläneen VPK:n Juhani Vehanen heitti aikoinaan järjestelyporukalle vitsinä, miksette tanssi järvessäkin, kun joka paikka oli täynnä tanssivia pareja. Järjestäjät tarttuivat ideaan heti, ja nyt Järvitanssit ovat yksi odotetuimmista tapahtumista leirin ohjelmassa. Järven ranta on sopivan matalaa monen metrin matkalta suurellekin tanssijaryhmälle.

Yläneen Valasrannan hiekkaranta.
Pyhäjärven eteläpään matalikolla tanssitaan suositut Järvitanssit.Tarja Hiltunen / Yle

Suomessa järjestetään lukuisia seuratanssileirejä vuoden aikana. Valasrannan leiri on suurin ja suosituin. Someron Esakalliolla tanssitaan kolme päivää syyskuun puolivälissä. Yläneellä leirin järjestelytyössä on mukana 80 henkilöä mukaanlaskettuna tanssiopettajat.