Helsingin poliisi tuskastui asiattomiin seksirikosilmoituksiin: "Pelti kiinni ja jatkoille, aamulla selvittämään sänkypuuhia poliisille"

Helsingin poliisin Facebook-kirjoitukset seksuaalirikoksista ovat herättäneet keskustelua sosiaalisessa mediassa. "Tutkinnan pojjaat Pasilasta" -nimimerkillä allekirjoitetussa viestissä harmiteltiin krapulapäissä tehtyjä, perättömiä seksuaalirikosilmoituksia, jotka eivät tutkinnan edetessä täytä minkään rikoksen tunnusmerkistöä. Poliisi painottaa, että tarkoitus ei ole syyllistää uhreja, vaan tehdä selvä ero todellisten uhrien ja perättömien ilmoitusten tekijöiden välille.

Kotimaa
Poliisi-kyltti auton katolla.
Yle

Pasilan poliisi on julkaissut kaksi kirjoitusta Facebook-sivuillaan koskien seksuaalirikosilmoituksia. Poliisin mukaan "outo, yleistyvä ilmiö" on, että moni juo itsensä erittäin humalaan ja tulee aamulla selvittämään tunnontuskissaan sänkypuuhiaan poliisille.

Rikoskomisario Jyri Hiltunen ei itse ole nettikirjoitusten laatija, mutta vahvistaa ilmiön. Hänen mukaansa poliisille tehdään ilmoituksia, jotka eivät täytä minkään rikoksen tunnusmerkistöä.

– Ihminen tulee meille ja sanoo: "Minut on raiskattu", mutta teosta puuttuu väkivalta ja yhdyntä, toteaa rikoskomisario Jyri Hiltunen.

Poliisin mukaan tänä vuonna tapahtuneista 309 seksuaalirikosilmoituksesta 225 on saatu tutkinnassa päätökseen. Jopa kaksi kolmasosaa on osoittautunut sellaisiksi, että ilmoitukset ovat olleet kokonaan vääriä, niihin ei liity rikosta, tai asianomistaja on luopunut vaatimuksistaan.

– Kyllähän se kohtuullisen ison osan työajastamme vie, Hiltunen sanoo.

Poliisi: uhreja ei haluta syyllistää

Helsingin poliisin Facebook-kirjoituksien mukaan sekä naiset että miehet syyllistyvät aiheettomiin rikosilmoituksiin. Perättömän ilmoituksen tekeminen on kuitenkin rikos, poliisi muistuttaa kirjoituksissaan.

Nettikirjoituksessa käytettiin värikästä kieltä, kuten "ihmiset heittävät illanistujaisissa kannikat olalle ja tulevat tunnontuskissaan selittämään poliisille edellisillan kännisurffailuja".

Teksti poikikin runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa. Osa kommenteista syytti kirjoitusta vastenmieliseksi, osa taas piti tekstiä asiallisena selvityksenä ilmiöstä.

Pasilan poliisi päätyi julkaisemaan tiistaina aamupäivällä toisen, selittävän päivityksen. Siinä poliisi korostaa, että tarkoitus ei ole syyllistää raiskauksen uhreja, vaan taata se, että tutkinnan resurssit ovat todellisten tapausten käytettävissä.

Poliisin juttusille on jatkossakin syytä tulla aina, jos epäilee joutuneensa rikoksen uhriksi. "Raiskausepäilystä tulee tehdä poliisille ilmoitus ja jokainen ilmoitus käsitellään niiden vaatimalla vakavuudella. Raiskaus jättää raiskatun elämään usein elinikäiset traumat", mainitaan tiistaisessa kirjoituksessa.

Uudemmassa kirjoituksessa selvitettiin myös edellisen tekstin humoristista kirjoitusasua. Poliisin mukaan tarkoitus ei ollut vääntää vitsiä vakavasta asiasta, vaan vedota vähemmän viranomaismaisella kielellä kohderyhmään. Edelliset yritykset tiedottaa aiheesta olivat poliisin mukaan jääneet huomiotta liian virallisen kielen takia.

Poliisi toteaa, että moni rikos saataisiin ehkäistyä ja tapahtuneiden rikosten selvittely helpottuisi, jos ihmiset muuttaisivat juomatottumuksiaan.