Monty Pythonin jäähyväisistä ristiriitaista kritiikkiä

Komediaryhmä Monty Python esiintyi sunnuntaina viimeisen kerran. Kriitikot olivat esityksestä montaa mieltä.

Jalasjärven Kinon vastaanottimet ja projektorit on viritelty Monty Pythonien spektaakkelin varalle valmiiksi. Kuva: Yle

Lontoossa O2-areenalla nähtiin yhteensä kymmenen esityksen jäähyväis-show, joka sai kriitikoilta ristiriitaista palautetta.

Osa uskoi, että lavalle paluun tarkoituksena oli vain yritys lypsää rahaa vanhalla idealla. Toisille taas yhteiset jäähyväiset oli monien vuosien toiveiden täyttymys.

Viimeinen esitys näytettiin sunnuntaina elokuvateattereissa ympäri maailman. Britannialaisen komediaryhmän esitystä seurattiin suorana lähetyksenä yli sadassa maassa.

"Lohduttoman laiskaa"

The Independent -verkkolehti arvioi jäähyväisesityksen lohduttoman laiskaksi. Brittimedia kritisoi muun muassa sitä, että esityksessä nähtiin videolta ikivanhoja sketsejä, jotka kuka tahansa voi katsoa myös itsekseen tallenteelta.

Murska-arvio antoi esitykselle kaksi tähteä ja perusteli sitä sillä, että show oli laiskasti rakennettu vanhan videomateriaalin ja yleisön mielistelyn varaan. Kritiikkiä herätti myös se, miten vähän itse Monty Pythonin jäsenet viettivät aikaa lavalla.

Kohtaus vuonna 1979 julkaistusta Monty Python-elokuvasta Brianin elämä Kuva: Universal

The Guardian puolestaan antoi esitykselle kolme tähteä. Arvioissa toruttiin, ettei käsikirjoitusta ollut jaksettu päivittää ajan tasalle ja osa vitseistä oli siksi vanhentuneita.

"Historiallisesti merkittävää"

Express-lehti taas ylisti jäähyväisesityksiä. Lehden mukaan esitykset olivat historiallisesti merkittävä komediapläjäys ja sen takia viiden tähden arvoinen suoritus.

Kritiikissä kehuttiin yli 70-vuotiaiden näyttelijöiden kuntoa, lavalta kumpuavaa intohimoa ja sitä, että miehillä on edelleen veitsenterävä käsitys hyvästä komediasta.

Moni kriittisimmistäkin arvostelijoista kuitenkin kiitteli esitysten yhteisöllistä tunnelmaa ja koko ilmiötä itsessään – maailman suosituin komediaryhmä sai vielä kerran koottua jättimäisen yleisön nauraaman yhdessä.

Komediaryhmän viimeinen esitys loppui yhteislauluun, jossa esiintyjät ja yleisö lauloivat kappaletta Always Look On The Bright Side of Life. Sunnuntaisesta esityksestä on odotettavissa uusintaesityksiä elokuvateattereissa sekä myytäväksi tarkoitettu dvd-julkaisu.