Talkootyö Lapin luonnossa kiinnostaa monia

Lapissa talkooleirejä järjestävät esimerkiksi Pidä Lappi Siistinä ry sekä Lapin luonnonsuojelupiiri. Perinnemaisematalkoissa kulttuurihistorian oppimisella on tärkeä rooli.

Kotimaa
Talkoolaisia pensaita siistimässä Selkä-Sarvessa
Heidi Hannukainen / Yle

Lapin luonnossa talkoillaan ahkerasti kesäisin. Elokuussa talkooleirejä järjestävät esimerkiksi Pidä Lappi Siistinä -yhdistys sekä Suomen luonnonsuojeluliittoon kuuluva Lapin luonnonsuojelupiiri (siirryt toiseen palveluun).

Pidä Lappi Siistinä ry:n (siirryt toiseen palveluun) toiminnanjohtajan Jarmo Ketolan mukaan talkooleirit kiinnostavat niin kotimaisia kuin ulkomaalaisiakin luonnon ystäviä, ja leiripaikat menevät nopeasti. Elokuun 3.-9. päivä Urho Kekkosen kansallispuistossa Luulammella järjestettävä leiri täyttyi alle viikossa.

– Kun ilmoitimme leiripaikan keväällä, leiri tuli parissa päivässä täyteen. Varsinkin pohjoisen leirit ovat suosittuja, Ketola sanoo.

Ketola arvelee Lapin kauniin luonnon olevan se paras houkutin. Monet tulevat leirille vuodesta toiseen – siitäkin huolimatta, että töitä varmasti riittää ja sääskistä ja paarmoista saa seuraa.

Työtehtävinä on esimerkiksi luontopolkujen merkitsemistä ja ympäristön siivoamista. Leireillä töitä johtaa Metsähallitus, jonka kanssa Pidä Lappi Siistinä tekee yhteistyötä.

– Onneksi löytyy ihmisiä, jotka välittävät luonnosta ja käyttävät vapaa-aikaansa siihen, että voivat tehdä jotain hyvää, Ketola sanoo.

Ulkomaalaisille Lapin luonto on järisyttävä kokemus

Pidä Lappi Siistinä ry:llä on ollut muutaman vuoden ajan yhteistyötä Allianssin nuorisovaihdon kanssa. Jokaiselle leirille tulee puolenkymmentä nuorta eri maista.

UK-puistossa väkeä on esimerkiksi Etelä-Koreasta, Saksasta, Ranskasta, Espanjasta ja Tsekistä.

– Monet kansainväliset nuoret eivät ole polulta poikenneet metsään. Se on heille järisyttävä kokemus. Yksi leiriläinen sanoi, että kun hän menee selkeältä polulta syvemmälle metsään, tulee ahdistus ja pelko eksymisestä. Mutta täällä he oppivat turvallisissa olosuhteissa, Ketola sanoo.

Perinnemaisematalkoot ovat myös kulttuurihistoriaa

Suomen Luonnonsuojeluliiton alainen Lapin luonnonsuojelupiiri järjestää perinnemaisematalkoita useampana elokuun viikonloppuna.

Ensimmäisenä on vuorossa Keminsaaret Pelkosenniemellä (1.-3.8.), sitten Särestöniemen museoalueen talkoot Kittilässä (8.-9.8.) ja elokuun loppupuolella Keminmaan kirkkojen perinnemaisematalkoot (23.8.).

Talkoissa ei tekevältä työt lopu, mutta piirin puheenjohtaja Sari Hänninen sanoo alueiden kulttuurihistorian olevan myös tärkeässä roolissa.

– Ehdottomasti kulttuurihistoria on tärkeässä osassa kaikissa kohteissa. Pelkosenniemen Keminsaarilla Vuotos-historia on esillä, Keminmaalla on kirkkojen esittely ja Särestöniemessä talkoolaisilla on myös kierros museossa.

Särestössä rohkeimmat ovat hypänneet saunan katolta pää edellä heteeseen, kuten Särestön isäntä Reidar Särestöniemi aikoinaan.

Lisäksi talkoissa käydään läpi myös vanhoja niittämistekniikoita.

Hännisen mukaan talkoilu on jo tuottanut toivottuja tuloksia.

– Jo pienellä työllä on saatu hyvät tulokset. Nurmikko on muuttunut kukkakedoksi, kun sitä on hoidettu oikein. Ja sitä paitsi niittäminen on ihanaa! Hänninen sanoo nauraen.

Perinnemaisematalkoissa työ on esimerkiksi viikatteella niittämistä, haravointia, oksasaksilla siistimistä ja niittokoneen käyttöä.

Lappilaisia mahtuisi mukaan enemmänkin

Pidä Lappi Siistinä ry:n talkooleirien kotimaiset kasvot ovat yleensä Etelä- ja Keski-Suomesta, iältään aina parikymppisestä seitsemänkymppiseen asti. Leirille osallistuvan on oltava täysi-ikäinen ja kyettävä kulkemaan metsäisesä maastossa. Muita kriteerejä ei ole.

– Kyllä meillä lappilaisiakin jonkin verran on, mutta valitettavasti he ovat vähemmistönä. Ehkä he omalla ajallaan sitten toimivat. Kannustaisin kovasti lappilaisiakin lähtemään mukaan tutustumaan uusiin ihmisiin. Ja saa meiltä ainakin saa ilmaisen ruuan, Ketola sanoo.

Myös Hänninen sanoo, että väkeä mahtuu vielä hyvin talkoilemaan – niin lappilaisia kuin muualtakin tulevia.

– Meillä käy myös lapsiperheitä. Lapsille laitetaan teltta pystyyn ja samalla aikuiset saavat auttaa luontoa, hän sanoo.

Matkakulut talkoilijan harteilla

Molemmat yhdistykset tarjoavat talkooväelle ruuat. PLS:llä on käytössä puolijoukkueteltta, mutta jos siihen ei mahdu tai sovi, oma teltta on hyvä olla.

Matkakustannukset paikan päälle pitää pääsääntöisesti hoitaa itse.