Mormoninuori lähetystyössä: "Uskoin jäätyväni Suomessa"

Utahin osavaltiosta Suomeen kirkkonsa lähetystyöhön lähteneet 19-vuotiaat Cummings ja Hunter päätyivät kahden vuoden pestissään Suomeen. Helteet ovat saaneet kaipaamaan kevyempiä työvaatteita.

ilmiöt
Mormonit lähetystyössä.
Tuukka Myllymäki / Yle

Utahin osavaltiosta Yhdysvalloista kotoisin olevat mormoninuoret Cummings ja Hunter päättivät osallistua kirkkonsa järjestämään lähetystyöhön ulkomailla. Se ei ole pakollista, vaan nuoret miehet päättävät itse siihen osallistumisestaan.

Kukaan lähetystyöhön lähtevistä ei valitse kohdemaataan, ja 19-vuotiaat Cummings ja Hunter yllättyivät Suomeen lähettämisestä.

– Se oli pieni shokki. Isäni oli lähetystyössä Taiwanissa, ja itsekin mietin sitä, koska halusin oppia puhumaan kiinaa. Äitini toivoi minun päätyvän Sveitsiin, missä mummoni asuu, Cummings kertoo.

– Toivoin pääseväni Saksaan, koska minun mummoni asuu siellä. Kuullessani lähdöstä Suomeen, mietin heti, missä maa sijaitsee. Kun etsin Suomen kartalta, uskoin jäätyväni täällä, Hunter sanoo.

Lähetystyössä pelkkä maan tapoihin mukautuminen ei riitä, sillä mormonit opettelevat myös kohdemaan kielen.

– Hyvin pian tuli nöyryys eteen, kun kielen vaikeus selveni minulle. Taitoni ovat kai kehittyneet pikku hiljaa, naurahtaa Cummings.

Myös Hunter purskahtaa nauruun verraten suomenkieltä haltioiden kieleen.

– Joo, tämä teidän kieli on todella outo!

Kaksi mormonia lähetystyössä.
Hunter ja Cummings tekevät tänä kesänä lähetystyötään Kajaanissa.Tuukka Myllymäki / Yle

Hunter saapui Suomeen joulukuussa ja päätyi Lohjalle. Cummings saapui Jyväskylään pari kuukautta aiemmin.

– Aluksi tunsin oloni kovin yksinäiseksi, koska ihmiset vaikuttivat sulkeutuneilta, miehet kertovat.

Yhdysvalloista lähetystyötä tekemään lähtevät saavat apua paikallisilta mormoniseurakunnilta, mikä on Cummingsin ja Hunterin mukaan suureksi avuksi. Molemmat ovat Suomessa kaksi vuotta.

Pillifarkut ja hihaton paita

Lähetystyössä olevat nuoret miehet pukeutuvat valkoiseen kauluspaitaan ja mustiin suoriin housuihin. Jos Hunter saisi valita, olisi hänellä Suomen helteissä toisenlainen vaatetus.

– Pillifarkut ja hihaton paita. Lisäksi mukanani olisi skeittilauta, sillä rakastan skeittausta ja kavereiden kanssa hengailua.

Cummings kaipaa niin ikään ajan viettämistä kavereiden kanssa sekä harrastuksiaan.

Esimerkiksi musiikki on minulle tärkeää. Kotona kuuntelen paljon räppiä ja rockia.

Hunter

– Kotona laskettelen vuorilla, ja odotan pääseväni jälleen rinteeseen.

Molemmat kuuntelevat monenlaista musiikkia kotonaan.

– Emme ole niin kovin erilaisia ihmisinä kuin moni luulee. Esimerkiksi musiikki on minulle tärkeää. Kotona kuuntelen paljon räppiä ja rockia. Täällä saamme kuunnella hengellistä ja klassista musiikkia, ja vaikka ne eivät ole minulle tyyppillisiä musiikkilajeja, kuuntelen niitä silti, Hunter kertoo.

Houkutuksia ja ennakkoluuloja

Mormonikirkon jäsenet välttävät juomasta kahvia, teetä tai alkoholia, eivätkä he polta tupakkaa. Jokaiselle tämä on kehotus, mutta valinta on henkilökohtainen.

Sekä Cummings että Hunter myöntävät, että ovat kokeneet houkutusta.

Moni ei halua olla kanssamme tekemisissä, ja kävelee suoraan ohitse, mutta se on ymmärrettävää.

Cummings

– Kotikaupungissani minulla on ystäviä, jotka polttavat ja juovat. Joskus on ollut vaikeaa katsoa asiaa vain sivusta, mutta käsitän asian siten, että minun ei tarvitse kokeilla näitä asioita. Ne eivät ole minun elämässäni mitään välttämättömiä kokemuksia, Cummings sanoo.

– Olen kokenut houkutusta, olemmehan me kaikki vain ihmisiä, toteaa Hunter rehellisesti.

Lähetystyössä tehtävänä on kertoa uskonnostaan kohdemaassa. Cummings ja Hunter ovat kohdanneet vahvojakin ennakkoluuloja Suomessa.

– Se on välillä raskasta, he myöntävät.

– Moni ei halua olla kanssamme tekemisissä, ja kävelee suoraan ohitse, mutta se on ymmärrettävää. Hyvä olo tulee siitä kun pääsemme vuorovaikutukseen ihmisten kanssa, Cummings sanoo.

Yleisimmin heiltä kysytään, miksi he ovat Suomessa.

– Kerromme lähetystyöstämme ja elämästämme, Cummings kertoo.