Bussireittisotku Tampereella: pysäkkien merkinnät siirrettiin saman tien talviaikaan

Bussit ajavat kesäaikataulujen mukaisia reittejä, mutta pysäkkimerkinnät vastaavat jo talvea. Uudistus ärsyttää matkustajia, mutta palautteisiin vastaaminen ja ongelmien korjaaminen on viivästynyt lomakauden vuoksi.

liikenne
Bussilinja 20 Tampereen Keskustorilla
Antti Palomaa / Yle

Tampereen seudun joukkoliikenteen suuri muutos tapahtui heinäkuun alussa. Hinnoittelu muuttui vyöhykkeisiin perustuvaksi ja linja-autojen reittejä sekä numeroita uusittiin.

Matkustajia on ihmetyttänyt se, että pysäkkien merkinnöissä on edelleen virheitä yli kolme viikkoa uudistuksen jälkeen.

Ongelmia on ainakin linjan 20 merkinnöissä. Linja kulkee Kaukajärveltä Hervannan kautta keskustaan ja edelleen Särkänniemeen. Näin kesällä sekä moni tamperelainen että turisti pääsisi sillä kätevästi Särkänniemen elämyspuistoon.

Ongelma on se, että pysäkeillä ei kerrota ollenkaan, että linja 20 menee Särkänniemeen.

Merkinnät vaihdettiin suoraan talvikauden mukaisiksi

Esimerkiksi Keskustorilla netin reittiopas neuvoo odottamaan linjaa 20 pysäkillä D, joka on torin laidalla suihkulähteen kohdalla. Todellisuudessa linjan 20 pysäkiksi on Keskustorilla merkitty monen kymmenen metrin päässä oleva pysäkki C ja siellä linjan 20 kerrotaan menevän Pyynikintorille.

Linja 20 kääntyy siis kuitenkin Hämeenpuistossa oikealle kohti Särkänniemeä. Myöskään Hämeenpuiston pysäkeille ei ole merkitty ollenkaan, että linja 20 kulkee siellä.

Joukkoliikenneinsinööri Sami Ruotsalaisen mukaan kaikki johtuu siitä, että pysäkeillä olevat merkinnät eli päreet on vaihdettu jo valmiiksi talvikautta varten. Niinpä ne pitävät kaikilta osin paikkansa vasta 11. elokuuta alkaen.

– Näin suuren muutoksen yhteydessä pysäkkipäreitä joudutaan vaihtamaan ympäri seutua yli tuhannella pysäkillä, minkä vuoksi muutokset kestävät pitkään. Tämän vuoksi päreitä on alettu vaihtaa jo hyvissä ajoin talvikauden mukaisiksi, Ruotsalainen sanoo.

Tämän vuoksi esimerkiksi linjan 20 kerrotaan jo nyt menevän Pyynikintorille, vaikka se kulkee kesäaikataulun mukaan Särkänniemeen vielä kolmisen viikkoa.

Virheistä kannattaa valittaa

Ruotsalainen myöntää, että tämä aiheuttaa ongelmia matkustajille.

– Pyrimme korjaamaan tilannetta väliaikaisen tiedotuksen avulla.

Esimerkiksi linjaa 20 varten on tekeillä väliaikainen opaste Keskustorille.

Ruotsalaisen mukaan Tampereen joukkoliikenne on saanut pysäkkien virheistä paljon palautetta. Palautteisiin vastaaminen ja ongelmien korjaaminen on viivästynyt lomakauden vuoksi.

Palautetta kannattaa kuitenkin antaa esimerkiksi Tampereen joukkoliikenteen nettisivujen (siirryt toiseen palveluun) kautta tai Frenckellin palvelupisteessä.