Pula pelimannien majapaikoista rasittaa Kaustisen kansanmusiikkijuhlia

Kaustisen festivaalien laaja esiintyjäjoukko aiheuttaa jo majoitusongelman. Tänä kesänä pelimannien majoittamisessa olivat käytössä kaikki Kaustisen tyhjät tilat. Heinäkuun festivaaleilla yöpaikka piti löytää viikoksi lähes tuhannelle pelimannille.

kulttuuri
Kuvassa pelimanneja Kaustisen kansamusiikkijuhlilla.
Raila Paavola / Yle

Kansanmusiikkifestivaalien toiminnanjohtajan Sini Keräsen mukaan ongelma on positiivinen, mutta asiaan pitää suhtautua silti vakavasti.

– Lähes joka kesä pelimannien määrä on kasvanut, tänä vuonna esiintyjiä oli jo ennätykselliset 3 500. Näistä tuhannelle piti löytää majapaikka viikoksi ja tiukkaa teki, puuskahtaa Keränen.

Pelimanneja saapuu kansanmusiikkijuhlille ympäri maailman. Tänä vuonna kaukaisimmat tulivat Kanadasta saakka. Kaikkinensa järjestäjien hoitamia majoitusvuorokausia kertyi noin 2 500.

– Yksi työntekijä on sidottu näihin hommiin jo neljä kuukautta ennen juhlia. Hän kartoittaa majoitustilat ja hoitaa järjestelyt. Se on aikamoinen ponnistus, kuvailee Keränen.

Esiintyjiä yöpyi alakoululla, keskuskoululla sekä lukion ja opiston asuntoloissa, myös Vetelistä haalittiin tiloja.

Kaiken päälle järjestäjien pitää löytää yösija vielä talkoolaisille ja työntekijöille. Myös festivaaliyleisö vie osan majoituspaikoista.

– Toki osa junailee itselleen paikan leirintäalueelta tai tuttavien luota. Pelimannien lisäksi juhlilla on muita esiintyjiä noin 350 sekä koti- että ulkomailta, kertoo Keränen.

Kokkolan ja Kaustisen välillä liikennöinyt festivaalibussi helpotti hieman sumaa. Sen avulla Kokkolan hotellimajoituskin saatiin käyttöön.

Viikko sitten päättyneet juhlat kasvattivat sekä kokonaiskävijämääräänsä että lipunmyyntiään.