EU-ulkoministerit uhkaavat Venäjää kovemmilla pakotteilla, lopputulos saattaa kuitenkin vesittyä

EU-maat ovat jakautuneet yhä selvemmin kahteen leiriin Venäjä-pakotteiden suhteen.

Ukraina
Kroatian ulkoministeri Vesna Pusic (vas.), Hollannin ulkoministeri Frans Timmermans ja Belgian ulkoministeri Didier Reynders keskustelivat ennen EU:n ulkoministerien tapaamista Brysselissä 22. heinäkuuta.
Kroatian ulkoministeri Vesna Pusic (vas.), Hollannin ulkoministeri Frans Timmermans ja Belgian ulkoministeri Didier Reynders keskustelivat ennen EU:n ulkoministerien tapaamista Brysselissä 22. heinäkuuta.Julien Warnand / EPA

EU:n ulkoministerit ovat aloittaneet Brysselissä kokouksen vaikeissa tunnelmissa viime torstaisen matkustajakoneen alasampumisen takia. Ulkoministerit ovat uhanneet Venäjää pakotteiden kovettamisella, mutta vaatimukset saattavat silti jäädä puheen tasolle. EU-maat ovat jakautuneet yhä selvemmin kahteen leiriin.

Hollannin ulkoministeri Frans Timmermans rauhoitteli tunnelmia kokouksen alla. Timmermansin mukaan Hollanti ei aseta yksipuolisia pakotteita eikä vaadi kovempia otteita Venäjää vastaan vaan tavoittelee yksimielistä kannanottoa ja toimenpidepäätöstä unionilta.

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier puolestaan sanoi, että vaikka Saksa onkin valmis neuvottelemaan Venäjän kanssa, Venäjää vastaan on asetettava kovempia talouspakotteita suunnanmuutokseen painostamiseksi.

Useat muut ulkoministerit taas vaativat Venäjää asetettavaksi asevientikieltoon. Ranskan presidentti Francois Hollande kuitenkin sanoi maanantaina, että Ranskan helikopteritukialuskauppa etenee suunnitellusti. Kahden Mistral-aluksen kauppahinta on 1,2 miljardia euroa.

– Se mitä tapahtui, on seurausta siitä tosiseikasta, että erityisesti kesäkuun lopulta saakka Venäjä on lisännyt merkittävästi raskaiden aseiden toimittamista erilaisille separatisteille, sanoi Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt koneen alasampumiseen viitaten.

Lähteet: Reuters