Ilmavoimat rantautuu Kainuun vesille

Ilmavoimien hinausvarjokoulutus näkyy Kajaanissa Nuasjärvellä heinä-elokuussa. 120 henkilön harjoitus järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Kainuussa. Taustalla on puolustusvoimien uudistus.

Kotimaa
Ilmavoimien kalustoa Nuasjärvellä.
Satu Heikura

Ilmavoimien vesipelastusharjoitus näkyy Kainuussa nyt ensimmäistä kertaa, joten se saattaa ihmetyttää Nuasjärvellä liikkujia. Harjoitus alkoi 21.7. valmistelutöillä. Hinausvarjokoulutus kestää elokuun 8. päivään saakka.

Ilmavoimien pelastusharjoituksiin kuuluvia hinausvarjokoulutuksia ehdittiin järjestää melkein kolmenkymmenen vuoden ajan Keurusselällä Keuruun pioneerirykmentin tukemana. Harjoituspaikan vaihtuminen Kainuuseen johtuu puolustusvoimien uudistuksesta, joka lakkautti Keuruun pioneerirykmentin ja samalla rykmentin ponttoonikalustokoulutus siirtyi Kainuun prikaatiin.

Ilmavoimat toimii Nuasjärvellä Rehjan-saaresta käsin, Kajaanin puoleisella rannalla, mutta harjoitusalue vaihtelee päivittäin, koska harjoituksessa tarvitaan vastatuulta.

Veneilijöiden liikkumista alueella ei rajoiteta, mutta Ilmavoimista toivotaan, että ihmiset välttäisivät liikkumista harjoituksen lähellä. Harjoituksessa on mukana mm. merivoimien vetovenekalustoa ja maavoimien ponttoonikalustoa. Harjoitusalueen ympäristössä liikkuu myös puolustusvoimien ajoneuvoja.

Hinauslaskuvarjokoulutus kuuluu Ilmavoimien normaaliin harjoitustoimintaan. Se valmentaa lentävää henkilöstöä toimimaan tilanteessa, jossa joudutaan turvautumaan veteen päättyvään heittoistuinhyppyyn.

Harjoitus koostuu valmistavasta koulutuksesta sekä varsinaisesta hinauslaskuvarjotoiminnasta. Lentävän henkilöstön on kerrattava koulutus kolmen vuoden välein.