Räsänen: Ei tietoa palkkasotureista Ukrainassa

Sisäministeriö seuraa aktiivisesti ja pyrkii ehkäisemään konfliktialueille lähtemistä. Suomesta on aiemmin lähtenyt palkkasotureiksi katsottavia taistelijoita ainakin Balkanille 1990-luvulla ja myös Syyriaan konfliktin alkuvaiheissa.

Kotimaa

Sisäministeriöllä ei ole tietoa siitä, että Suomesta olisi lähtenyt palkkasotureiksi katsottavia taistelijoita Itä-Ukrainaan. Sisäministeriö kertoo asiasta tiedotteessa.

– Väkivaltaisen ekstremismin ja terrorismin torjunnassa kiinnitetään nyt erityistä huomiota konfliktialueille lähteviin tai lähtemistä suunnitteleviin, sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) vakuuttaa.

Venäjän ulkoministeriö vaati aiemmin Suomea tutkimaan väitteet, joiden mukaan suomalaisia palkkasotilaita olisi liittynyt Ukrainan hallitusta tukeviin puolisotilaallisiin joukkoihin. Tieto perustuu italialaisen Il Giornale -sanomalehden uutiseen, jonka mukaan vapaaehtoisia Suomesta, Ruotsista, Ranskasta ja Baltian maista olisi liittynyt äärioikeistolaisena pidettyyn niin sanottuun Azovin pataljoonaan.

Suojelupoliisi ja ulkoministeriö ovat jo aiemmin ilmoittaneet, että niillä ei ole tietoa suomalaistaistelijoista Itä-Ukrainassa.

Sisäministeriöistä kerrotaan, että Suomesta on aiemmin lähtenyt palkkasotureiksi katsottavia taistelijoita ainakin Balkanille 1990-luvulla ja myös Syyriaan konfliktin alkuvaiheissa.

Ukrainasta 52 turvapaikkahakemusta

Ukrainan epävakaa tilanne näkyy sisäministeriön mukaan turvapaikkatilastoissa. Vuonna 2013 yhteensä viisi Ukrainan kansalaista jätti turvapaikkahakemuksen. Tänä vuonna ukrainalaiset hakijat ovat jättäneet kesäkuun loppuun mennessä 52 turvapaikkahakemusta.

Ukrainalaisille hakijoille on kesäkuun loppuun mennessä myönnetty 650 ensimmäistä oleskelulupaa. Suurin osa on työperusteisia. Suomessa asui viime vuonna vakituisesti yhteensä 2 715 Ukrainan kansalaista.