Slaavikyykky onkin oikeastaan muslimikyykky

Sosiaalisessa mediassa on herättänyt suosiota slaavikyykky-kuvavillitys. Venäjän tuntija Jukka Mallinen kertoo, että ilmiöllä on juuret islamilaisessa kulttuurissa.

Kotimaa
Slaavikyykky
Myös Ylen aamu-tv:n väki on osallistunut slaavikyykkyvillitykseen. Kuvassa vasemmalta oikealle: Heta-Leena Sierilä, Heikki Ali-Hokka, Mikko Pesonen, Juha Hietanen, Marja Sannikka, Annika Damström, Sari Huovinen, Nicklas Wancke ja Riikka Tujula. Kuvakaappaus slaavikyykyn facebook-sivulta.Yle

Sosiaalisen median villityksenä on tänä vuonna ollut slaavikyykky. Siinä ihmiset julkaisevat poseerauskuvia itsestään kyykkyasennossa facebookiin tai twitteriin.

Ilmiötä on vauhdittanut Suomessa mikkeliläisten tekemä facebook-sivusto, jolla on miltei 23 000 seuraajaa.

Tekijät ovat itse korostaneet, että ilmiössä on ensisijaisesti kyse hauskanpidosta.

– Me pistettiin pystyyn huviksemme sivusto, jossa otetaan mallia itänaapureiden tavasta viettää aikaa. Ei meillä sen tarkempaa tietoa tai asiantuntemusta ilmiöön ole, mikkeliläinen facebook-ryhmän perustajajäsen Toni Pylkkänen kertoo.

Slaavikyykky on alkanut elää verkossa omaa elämäänsä. Ilmiölle on tehty omia tribuuttisävellyksiä ja fanituotteita.

Muutakin kuin ilveilyä

Slaavikyykky-ilmiön juurien on arveltu tulevan venäläisestä gopnik-kulttuurista. Siihen on liitetty stereotypioita alkoholin käytöstä ja verkkareista.

– Nämä gopnikit ovat työväenalueiden väkivaltaisia huligaaneja, vaarallisia ja tappelunhakuisia nuoria, Venäjän tuntija ja kirjailija Jukka Mallinen kuvailee.

– Yleisesti ottaen voidaan puhua, että nykypäivänä kyykkyasento on tyypillistä käytännönläheisessä työssä. Kun duunari ei löydä raksalla tuolia lähistoltä, vältetään kyykkyasennossa sotkemasta vaatteitaan maahan.

Venäjän tuntija ja kirjailija Jukka Mallinen muistuttaa, että itse kyykkyilmiön juuret kantautuvat muualta.

– Tämä tulee islamilaisesta maailmasta. Usein voi nähdä, miten miehet siellä istuvat kyykyssä ryhmässä tomuisen kujan varrella.

– Kyykkyasennolle voidaan löytää myös henkinen tausta ja lähtökohta. Mystisessä islamilaisessa suuntauksessa, sufilaisuudessa, mystikot tekevät henkisiä harjoituksia, joka muistuttaa joogaa. Aluksi kyykkyasennossa istuminen voi olla rasittavaa, mutta tämä kuuluu ruumiin ja mielen hallintaan.

Mallinen arvioi, että slaavikyykky on tullut Venäjään Kaukaasiasta ja tataareilta.

– Tämä nimitys slaavikyykky on kiinnostava. Lännempänä, esimerkiksi Baltian maissa ja Suomessa siitä puhutaan tällä nimellä, koska on havaittu venäläisten ja jugoslavien harjoittavan asentoa. Itse asiassa kaikki, jotka ovat liikkuneet Turkissa ja arabimaissa tietävät, että kyseessä on nimenomaan muslimikyykky.