Azovin pataljoona: Mukana ei ole suomalaisia

Ukrainassa toimivaan Azovin pataljoonaan on liittynyt ruotsalaisia ja italialaisia, pataljoonasta kerrotaan Yle Uutisille. Pataljoonan tiedotussihteerin mukaan ulkomaalaisia ei oteta taistelujoukkoihin taistelijoiksi: he auttavat keittiössä ja muissa siviilitehtävissä, tiedotussihteeri sanoo.

Kuva: Roman Pilipey / EPA

Ukrainalaisessa Azovin pataljoonassa taistelee entisiä Venäjän kansalaisia, jotka ovat ottaneet Ukrainan kansallisuuden. Lisäksi mukana on kymmenkunta ulkomaalaista. Väkeä on tullut Ruotsista, Italiasta ja Baltian maista, mutta ei Suomesta.

Asian vahvistaa Yle Uutisille Azovin pataljoonan tiedotussihteeri Anna Senik.

– Joukoissa ei ole suomalaisia, ei edes siviilitehtävissä, sanoo tiedotussihteeri Anna Senik. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Ukrainan laki kieltää

Senikin mukaan Ukrainan laki kieltää ulkomaalaisten värväämisen taistelujoukkoihin.

– Ulkomaalaiset voivat kuitenkin auttaa esimerkiksi keittiössä, Senik kertoo.

Italialaislehti Il Giornale kertoi, että Ukrainan hallitukselle myötämielisissä Azovin taistelujoukossa olisi myös suomalaisia sotilaita. Azov on äärioikeistolainen taistelujoukko. Suojelupoliisilla ja ulkoministeriölla ei ole tietoja, että Ukrainaan olisi lähtenyt suomalaisia.

Venäjän ulkoministeriö ilmoitti maanantaina, että se vaatii Suomea, Ruotsia, Baltian maita ja Ranskaa selvittämään italialaisen Il Giornale (siirryt toiseen palveluun) -lehden väitteitä. Suomen ulkoministeriö ei ole ole antamassa asiasta selvitystä.