Finnairin "valhetta" ihmetellään naapurimaissa – lentoreitti paljastettiin Twitterissä

Finnair vätti viime torstaina tapahtuneen malesialaisen matkustajakoneen alasampumisen jälkeen virheellisesti, että se ei ollut lentänyt Ukrainan ilmatilassa.

Kuvakaappaus Verdens Gang -lehden nettisivuilta jutusta, joka käsittelee Finnairin tiedottamista. Kuva: www.vg.no

Lentoyhtiö Finnairin ristiriitainen tiedotus lentoreiteistään on herättänyt kiinnostusta Norjassa ja Ruotsissa. Finnair ilmoitti viime torstaina tapahtuneen malesialaisen matkustajakoneen alasampumisen jälkeen, että se ei lentäisi Ukrainan ilmatilassa. Myöhemmin se joutui myöntämään koneidensa lentäneen siellä.

Iltapäivälehdet Verdens Gang (siirryt toiseen palveluun) Norjassa ja Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun) Ruotsissa kertovat tänään tiistaina nettisivuillaan Finnairin tiedotusmokan paljastaneesta Twitter-viestinvaihdosta. Aftonbladet tulkitsee, että lentoyhtiö on valehdellut. Se otsikoi: "Lentoyhtiön valhe paljastettiin Twitterissä".

Kumpikin lehti julkaisee suuria osia Twitter-viestinvaihdosta. Se sai alkunsa, kun Finnair julkaisi torstaina twiitin (siirryt toiseen palveluun): "Niille teistä, jotka pohtivat asiaa, Finnair ei lennä Ukrainan yllä. Teidän turvallisuutenne on meidän ykkösprioriteettimme".

Suomalainen Mikko Laaksonen (siirryt toiseen palveluun) alkoi tutkia asiaa lentoja seuraavan Flightradar24-sivuston (siirryt toiseen palveluun) kautta ja totesi, että sivuston mukaan Finnair oli lentänyt Ukrainan yllä. Finnair väitti sivustoa epätarkaksi: "Se ei ota huomioon, että maapallo on pyöreä :)". Flightradar24 vastasi: "Flightradar24:n tiedot ovat erittäin tarkkoja. Lento Ukrainan yllä on lento Ukrainan yllä, riippumatta siitä, onko maapallo litteä vai pyöreä". 

Finnair joutuikin myöhemmin myöntämään, että tiedot pitivät paikkansa. Se pyysi anteeksi ja selitti syytöksiään Flightradarin epätarkkuudesta sisäisellä tietokatkoksella. Finnair kertoo, että se ei ole sittemmin lentänyt Ukrainan ilmatilassa.

Verdens Gangin ja Aftonbladetin artikkeleita on suositeltu Facebokissa yhteensä noin 250 kertaa kello puoli viiteen mennessä.