Kesälampaita haluttaisiin enemmän kuin on tarjolla

Varsinkin maaseudulla omakotiasujilla saattaa olla vanhaa niittyä tai laidunmaata kodin kulmalla. Kenties takaraivossa on itänyt ajatus muutamasta kesälampaasta tai kesälehmästä niittyä sulostuttamaan. Aika monella muullakin on sama ajatus, sillä esimerkiksi Pohjanmaalla laidunniittyjä on tarjolla enemmän kuin mitä vuokrattavia laiduneläimiä on tarjolla.

luonto
Ilmajokelaislampaat saapuvat Seinäjoelle.
Ilmajokelaislampaat saapuvat Seinäjoelle.Pasi Takkunen / Yle

Lampaiden ja nautojen kesälaitumia on usein tarjolla enemmän kuin lainaeläimiä. Näin on esimerkiksi Pohjanmaalla. Rannikkoseudulla lainaeläinten laiduntaminen esimerkiksi saarissa on yleisempää kuin sisämaassa, jossa kaikille laitumille ei välttämättä eläimiä löydy.

– Kyllä se taitaa olla niin päin että moni ottaisi eläimiä jos niitä olisi tarjolla. Isompiakin laidunalueita on kyllä tarjolla, mutta ei ole löydetty yhteistyökumppania joka haluaisi tuoda eläimiä, kertoo asiantuntija Milla Alanco Pro Agria Etelä-Pohjanmaasta.

Pro Agria pitää laidunpankkia netissä. Sieltä voi joko tarjota eläimiä ja laidunmaata tai etsiä niitä.

Ei aivan yksinkertainen juttu

Kesälampaista tai kesälehmistä haaveilevan kannattaa tarjota eläintilalliselle mahdollisimman valmista laidunniittyä. Omistajan on helppo tuoda lampaat valmiiseen aitaukseen, jossa kaikesta on huolehdittu.

Aivan tuosta vain ei myöskään eläimiä voi omalle pihalleen ottaa. Eläinten pitoon pitää hakea oman kunnan maaseutusihteeriltä eläinten pitopaikkatunnus. Tällä numerolla voidaan tehdä tarvittavat ilmoitukset Eviran lammas- ja vuohirekisteriin tai nautarekisteriin. Siirrettävillä eläimillä pitää myös olla korvamerkit.

Jos eläimiä ostaa itselleen, pitää rekisteröityä eläintenpitäjäksi. Jos eläimet vain vuokraa, eläinten omistaja yleensä huolehtii siirtoilmoituksista. Eläimien vuokrasta on myös monia käytäntöjä.

– Yleensä hinta sovitaan tapauskohtaisesti, on sellaisia että maksetaan joku tietty maksu koko kesästä eläinten omistajalle, tai sitten kuljetuksesta joku maksu, mahdollisetsi jotain aitatarvikkeita korvataan, näistä pitää sopia. Ainahan madaltaa kynnystä lampurin näkökulmasta, jos kaikki on valmiina ja saa jonkun korvauksen, Milla Alanco summaa.

Aitauksen lisäksi myös riittävästä ravinnosta ja suojasta on huolehdittava.

– Pitää päivittäin huolehtia eläinten hyvinvoinnista, että on raikasta vettä tarjolla, jos on kasvavia karitsoita niin ehkä lisäruokintaa, suolakivi, ja huolehtia että laitumella riittää syömistä, ja auringonsuoja on tärkeä jos on kuumia päiviä, Alanco kertoo.