1. yle.fi
  2. Uutiset

Kerry: Egyptin esitys Lähi-idän tulitauon pohjaksi

Kairossa vieraileva Yhdysvaltain ulkoministeri tuomitsee Hamasin raketti-iskut ja vaatii sitä hyväksymään tulitauon Egyptin viime viikolla tekemän esityksen mukaisesti. Israel hyväksyi esityksen viime viikolla, mutta Hamas ei.

Ulkomaat
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry (kesk.), Egyptin ulkoministeri Sameh Shukri (vas.) sekä presidentti Abdel Fattah al-Sisi (oik.) tapasivat Kairossa 22. heinäkuuta 2014.
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry (kesk.), Egyptin ulkoministeri Sameh Shukri (vas.) sekä presidentti Abdel Fattah al-Sisi (oik.) tapasivat Kairossa 22. heinäkuuta 2014. AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry kehottaa palestiinalaisjärjestö Hamasia hyväksymään tulitauon Egyptin viime viikolla tekemän esityksen suuntaviivojen mukaisesti.

Kerry antoi tukensa esitykselle tavatessaan Kairossa Egyptin presidentin Abdel Fattah al-Sisin. Hän sanoi jatkavansa lähipäivät työskentelyä tulitauon hyväksi.

Israel hyväksyi viime viikolla Egyptin tulitaukoesityksen, mutta Hamas ei. Hamas vaatii, että Israel kumoaa kahdeksan vuotta voimassa olleen Gazan saarron ennen tulitaukoa. Hamas on myös syyttänyt Egyptiä siitä, että se jätettiin tulitaukoneuvottelujen ulkopuolelle.

Egyptillä on ollut perinteisesti rooli välittäjänä Lähi-idän konfliktissa. Maan uusi johto suhtautuu kuitenkin epäluuloisesti Hamasiin, koska sillä on kytköksiä armeijan viime vuonna syrjäyttämän presidentti Muhammad Mursin Muslimiveljeskuntaan.

Egyptin ehdotuksessa tulitauko astuisi voimaan ensin ja sen jälkeen aloitettaisiin neuvottelut. Egypti on sanonut, ettei se aio muuttaa ehdotustaan. Yhdysvaltalaisten virkamieslähteiden mukaan he katsovat, voitaisiinko ehdotukseen saada joitain muutoksia, jotka varmistaisivat Hamasin tuen sille, uutistoimisto AFP sanoo.

Palestiinalaishallinto ehdottaa, että Egyptin ehdotukseen sisällytettäisiin kohta, jonka mukaan heti tulitauon jälkeen aloitettaisiin viisi päivää kestävät neuvotelut. Asiasta kertoi presidentti Mahmud Abbasin Fatah-puolueen edustaja.

Tiedotustilaisuudessa Kerry arvosteli Hamasia jatkuvista raketti-iskuista Israeliin ja sanoi, että Israel on vastannut, koska kaikilla mailla on oikeus tehdä niin joutuessaan hyökkäyksen kohteeksi.

Kerry on tavannut Kairossa myös palestiinalaishallinnon tiedustelujohtajan Majid Farajin ja Arabiliiton johtajan Nabil al-Arabin.

Ban: Konfliktiin taustalla oleviin syihin puututtava

Lähi-idässä vierailee myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon. Hän kehotti tiistaina sekä Israelia että palestiinalaisia lopettamaan verenvuodatuksen ja aloittamaan keskustelut konfliktin syistä, jottei sama tilanne toistuisi puolen vuoden tai vuoden päästä.

Ban tuomitsi voimakkaasti Israeliin tehdyt raketti-iskut, mutta kehotti Israelia äärimmäiseen pidättyvyyteen vastauksessaan.

Tel Avivissa Israelissa puhunut Ban myös kehotti tarttumaan konfliktin taustalla oleviin kysymyksiin, kuten keskinäiseen tunnustamiseen, miehitykseen ja epätoivoon, jottei ihmisistä tunnu, että he joutuvat turvautumaan väkivaltaan ilmaistakseen valituksenaiheitaan.

Ban on Lähi-idässä kiertomatkalla, jonka aikana hän on käynyt jo Qatarissa, Kuwaitissa, Egyptissä ja Israelissa. Israelista hän matkusti Ramallahiin Länsirannalle ja jatkaa sieltä Jordaniaan ja Saudi-Arabiaan. Hän on tavannur Arabiliiton, Israelin ja palestiinalaisten johtajia sekä Yhdysvaltain ja Norjan ulkoministerit ja keskustellut myös Ranskan presidentin kanssa.

Ban sanoo "toivovansa ja uskovansa", että hänen matkansa johtaa Hamasin ja Israelin taistelujen loppumiseen lähitulevaisuudessa.

Turvallisuusneuvostolle videon välityksellä Ramallahista puhunut Ban totesi samalla, että luonnollisesti edessä on monia esteitä ja vaikeita asioita.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi