1. yle.fi
  2. Uutiset

Ashton: Uusista Venäjä-pakotteista kerrotaan torstaina

EU:n ulkoministeri Catherine Ashton sanoi ulkoministerikokouksen jälkeen, että talouspakotelistalle lisätään uusia nimiä. Lisäksi mm. puolustussektoria koskevia pakotteita valmistellaan siltä varalta, että Venäjä ei muuta suuntaansa Ukrainassa.

Ulkomaat
EU:n ulkoministeri Catherine Ashton puhuu tiedotusvälineille Brysselissä 22. heinäkuuta 2014.
EU:n ulkoministeri Catherine Ashton puhui tiedotusvälineille Brysselissä 22. heinäkuuta 2014.Thierry Charlier / AFP / Lehtikuva

EU laajentaa Venäjää koskevia talouspakotteitaan torstaina. Pakotelistalle lisätään uusia henkilöitä ja liikeyrityksiä, kertoi EU:n ulkoministeri Catherine Ashton ulkoministerikokouksen jälkeen tiistaina.

Ashton ei vielä tiistaina osannut sanoa, montaako henkilöä ja yritystä pakotelistalle lisätään, vaan sanoi, että asia on yhä työn alla.

Lisäksi Ashton sanoi valmisteilla olevan vieläkin tiukempia pakotteita Venäjää kohtaan. Pakotteet koskevat muun muassa pääomaan liittyviä rajoituksia sekä puolustus- ja energiateknologiaa koskevia pakotteita sekä niin sotilas- kuin siviilikäytössäkin käytettävien tarvikkeiden vientikieltoa. Tarkemmista sisällöistä kerrotaan niin ikään torstaina.

Entistä tiukemmat pakotteet astuvat voimaan, mikäli Venäjä ei välittömästi anna merkkejä Ukrainaa koskevasta suunnanmuutoksestaan.

Aiemmin tiistaina Itävallan ulkoministeri Sebastian Kurz sanoi, että valmisteilla oleviin pakotteisiin liittyisi asevientikielto. Itar-Tassin lähteet puolestaan sanoivat, että asevientikielto koskisi vain tulevia sopimuksia, ei meneillään olevia kauppoja – viitaten ilmeisesti Mistral-aluskauppaan Ranskasta Venäjälle.

EU-maiden ulkoministerit keskustelivat Brysselissä unionin toimista Venäjää vastaan Ukrainan kriisin vuoksi.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi