Lapset norppaleirillä: Toivottavasti norppa saa elää rauhassa

Lasten norppaleiri on uusi lomamahdollisuus Koloveden kansallispuistossa. Ensimmäinen Suomen Luonnonsuojeluliiton ja Luontoliiton järjestämä viisipäiväinen leiri on parhaillaan käynnissä Huhtiniemessä Enonkoskella

luonto
Lasten norppaleirillä opitaan melomaan kanoottia.
Lasten norppaleirillä opitaan melomaan kanoottia.Yle / Paavo Koponen

Ensimmäisellä lasten norppaleirillä on parikymmentä 8 -12 -vuotiasta leiriläistä ja puolenkymmentä ohjaajaa. Mikkeliläinen Frans Paasikivi on jo oppia saanut.

– Luonnonsuojelualueella ei saa repiä mitään kasveja turhaan, eikä tehdä kiusaa eläimille. Jos vaikka kettu olisi tuolla, niin ei mene häiritsemään sitä. Jos se vaikka syö, niin antaa olla sen rauhassa, Frans Paasikivi neuvoo.

Ihan kaikkea luonnoltakaan ei sentään tarvitse sietää.

– No, muurahaiset, jos ne käy puremaan, niin sitten saa tökkiä niitä pois, Frans sanoo.

Nimensä mukaisesti norppaleirillä tutustutaan tähän uhanalaiseen eläimeen ja sen suojeluun. Jos leiriläiset norpan kohtaavat, niin he osaavat antaa sille rauhan.

– Jos se on köllimässä siellä kivillä, niin ei saa mennä häiritsemään, kun ne ovat kuitenkin rauhoitettuja. Se olisi kyllä hieno nähdä. Toivottavasti se saa elää rauhassa.

Norpan kohtaaminen on onnen kauppaa

Norppaleirillä ollaan norpan kotivesillä. Lähistöllä elelee tiettävästi toista kymmentä norppaa. Toive eläimen näkemisestä voi toteutua tai jäädä toteutumatta.

– No, takuuta ei valitettavasti voida antaa. Mutta pyritään liikkumaan tuolla vesillä sen verran, että todennäköisyys ainakin kasvaa, toteaa leirivastaava Ilona Aho.

Muutamat leiriläiset ovat norpan jo nähneetkin, kuten Minttu Pulliainen omalla kesämökillä Puumalassa.

– Se oli aika suloinen, Minttu kuvailee.

Leirillä luonnossa liikkumista ja erätaitoja opetellaan metsävaelluksilla ja kanoottiretkillä. Opitaan esimerkiksi suunnistusta, tulentekoa ja kanootilla liikkumista.

– Kanootilla on harjoiteltu melomista, käännöksiä ja lautaksi kokoontumista. Ensin ehkä tuntui vähän vaikealta mutta nyt se on jo aika helppoa, todistavat Vilja Heinänen Jämsästä ja Jonna Rimpelä Savonlinnasta.

– Perusluontosuhdetta rakennellaan ja opitaan tosiaan norpasta vähän lisää, Ilona Aho kertoo.

Norppaleiri kuuluu EU:n tukemaan Saimaannorppa-LIFE -hankkeeseen ja niitä suunniteltu myös neljälle seuraavalle kesälle