Tuomioja tyytyväinen EU:n Venäjä-kannanottoihin

Vaikka ulkoministerikokouksessa ei tehty sinänsä uusia päätöksiä Venäjälle, on ulkoministeri Tuomiojan mukaan tehty selväksi, että sen on näytettävä toteen toimivansa YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman mukaisesti.

Ulkomaat
Erkki Tuomioja.
Erkki Tuomioja.Sergei Chirikov / EPA

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) on suhteellisen tyytyväinen EU-ulkoministerien Venäjää koskeviin kannanottoihin.

Tuomioja myöntää, että vaikka sinänsä uusia päätöksiä ei tehty, muun muassa ei asetettu talouspakotteita, on Venäjälle tehty selväksi, että sen on näytettävä toteen, että se toimii YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman mukaisesti.

EU:lla on valmius koventaa pakotteita, jos Venäjä ei tee yhteistyötä, Tuomioja totesi kokouksen jälkeen.

– Onhan tässä nyt pientä edistysaskelta. Turvaneuvosto on viime yönä hyväksynyt ensimmäistä kertaa Ukrainaa koskevan päätöslauselman, joka on velvoittava tämän onnettomuuden tai tämän alasampumisen tutkimisen osalta, Tuomioja sanoi.

Tuomioja huomautti myös, että Etyjissä on pidennetty tarkkailumissiota. Samalla valmistellaan hänen mukaansa sitä, että myös Venäjän puolella rajaa olisi ehkä aluksi vaatimaton, liiankin vaatimaton ja pieni, mutta joka tapauksessa tarkkailumissio. Eli jos halutaan todella varmistautua rajan sulkemisesta tämä on yksi osa sitä, jolla tähän voidaan päästä, hän totesi.