1. yle.fi
  2. Uutiset

YK: "Gazassa ei turvallista paikkaa siviileille"

Punaisen Ristin Kansainvälinen komitea ICRC tuomitsee Israelin suorat iskut sairaaloihin. Al-Aksan sairaalaa pommitettiin maanantaina, jolloin neljä ihmistä kuoli ja 16 haavoittui.

Ulkomaat
Palestiinalaispojat osallistuivat Israelin ilmaiskussa kuolleen al-Kelanin perheen hautajaisiin tiistaina 22. heinäkuuta Beit Lahiassa.
Palestiinalaispojat osallistuivat Israelin ilmaiskussa kuolleen al-Kelanin perheen hautajaisiin tiistaina 22. heinäkuuta Beit Lahiassa.Mohammed Abed / AFP / Lehtikuva

Palestiinalaissiviileillä ei ole mitään turvallista paikkaa paeta Israelin armeijan iskuja Gazassa, sanoi YK tiistaina. YK:n mukaan lapset kärsivät iskuista eniten.

Israel on tiistaina jatkanut Gazan rajua muokarointia raskain asein. Hyökkäyksessä on kuollut yli 600 palestiinalaista, joista suurin osa siviilejä.

– Siellä ei ole kirjaimellisesti yhtään turvallista paikkaa siviileille, sanoi YK:n humanitaarisen avun koordinointijärjestön OCHA:n johtaja Jens Laerke Genevessä tiistaina.

Laerken mukaan siviiliuhrien määrä jatkaa nousemistaan tiheästi asutulla alueella. Gazassa asuu arviolta noin 4 500 ihmistä neliökilometrillä, mikä on tiheimpiä maailmassa.

YK:n mukaan Israelin iskut ovat tuhonneet lähes 500 kotia ja noin 100 000 ihmistä on joutunut paeta kodeistaan YK:n ylläpitämille kouluille. Pakolaiset tarvitsevat kipeästi muun muassa ruokaa, vettä ja vuoteita, Laerke lisäsi.

YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan iskuissa on kuollut jo 121 alle 18-vuotiasta lasta. Yli 900 on lisäksi haavoittunut. Yli sata tuhatta lasta tarvitsee lisäksi psyko-sosiaalista tukea sotatraumoihinsa, ja määrä kasvaa päivä päivältä.

Yli miljoona tarvitsee vettä

OCHA:n Laerke sanoo, että yli 1,2 miljoonalla palestiinalaisella ei ole käytössään lainkaan tai vain hyvin vähän vettä. Lisäksi sähköverkosto on kärsinyt pahoin, eikä polttoainetta ole generaattoreita varten. Lisäksi jätevesi on paikoin tulvinut kadulle, mikä aiheuttaa lisähaasteita hygieniassa.

Maailman ruokaohjelma WFP sanoo jakaneensa hätäruoka-avustusta jo noin 90 000 ihmiselle. WFP:n edustajan mukaan valmiista ruuasta alkaa nyt olla pulaa Gazassa, kun konfliktia on kestänyt kaksi viikkoa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Israelin pommit ovat vahingoittaneet yhteensä 18:aa terveyskeskusta, joiden joukossa on kolme sairaalaa.

Maanantaina Israelin panssarivaunukranaatti osui Al-Aksan sairaalaan Gazan kaistaleen keskiosassa. Neljä ihmistä kuoli ja 16 haavoittui sairaalan osastolle osuneessa pommissa, sanoi terveysministeriö. WHO:n mukaan koko sairaalan yli sata potilasta evakuoitiin.

Punaisen Ristin Kansainvälinen komitea ICRC on tuominnut Al-Aksan sairaalaan kohdistuneen hyökkäyksen. ICRC:n mukaan sairaala on joutunut suoran tulituksen kohteeksi ainakin neljä kertaa.

WHO muistuttaa lisäksi, että alueen sairaalat ovat muutenkin ääriään myöden täynnä haavoittuneista ja kärsivät puutetta tarvikkeista.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi