1. yle.fi
  2. Uutiset

Saksa, Ranska ja Italia huolissaan antisemitismistä Gaza-mielenosoituksissa

Maiden ulkoministerit korostavat, ettei juutalaisvastaisuudella ole sijaa heidän yhteiskunnissaan.

Ulkomaat

Saksan, Ranskan ja Italian ulkoministerit ovat yhteisessä lausunnossaan tuominneet antisemitismin ja rasismin mielenosoituksissa, joissa on vastustettu Israelin hyökkäystä Gazaan.

– Antisemitistisella kiihotuksella ja vihamielisyydellä juutalaisia kohtaan, hyökkäyksillä juutalaisia ja synagogia vastaan ei ole paikkaa yhteiskunnissamme, Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius ja Federica Mogherini korostavat.

Ministerit vakuuttivat tekevänsä kaikkensa, jotta kaikki heidän maidensa kansalaiset voivat jatkossakin elää rauhassa ja turvallisesti ilman juutalaisvastaista vihamielisyyttä.

Ranskalaiset tiedotusvälineet julkaisivat sunnuntaina kuvia pariisilaisen kosher-ruokakaupan poltetusta julkisivusta sekä palestiinalaisia tukevien mielenosoittajien ja mellakkapoliisin välisistä kahakoista kahden synagogan edustalla.

Berliinissä Saksassa poliisi kertoi pidättäneensä maanantaina 13 mielenosoittajaa, kun mielenosoittajajoukko oli kivittänyt poliiseja. Mediatietojen mukaan poliisi myös kielsi mielenosoittajien käyttämän juutalaisvastaisen iskulauseen.

Ranskan poliisi on väkivaltaisuuksien pelossa kieltänyt useita viikonlopuksi suunniteltuja palestiinalaisia tukevia mielenosoituksia. Pariisissa keskiviikoksi koolle kutsuttu mielenosoitus on kuitenkin saanut luvan.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi