Asiantuntija: Myös Hamas on aiempaa vahvempi

Gazan konfliktissa kumpikin osapuoli on nyt aiempaa vahvempi, arvoi kapteeni Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta. Suomen Punaisen Ristin viestintäjohtajan mukaan Israel rikkoo Gazassa humanitaarista oikeutta.

Aamu-tv
SPR:n viestintäjohtaja Hannu-Pekka Laiho ja Maanpuolustuskorkeakoulun opettaja Antti Paronen.
SPR:n viestintäjohtaja Hannu-Pekka Laiho ja Maanpuolustuskorkekoulun strategian opettaja, kapteeni Antti Paronen.

Gazan taisteluiden voimakkuus johtuu osittain kummankin osapuolen voimistumisesta, arvioi kapteeni Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta Ylen Aamu-tv:n haastattelussa.

– Joukkojen suorituskyky on parempi verrattuna vuoden 2012 vastaavaan tilanteeseen. Myös Hamas on kehittynyt. Ei ole ihme, että siviiliurheja tulee.

Paronen arvioi, että Israelin maahyökkäyksen pontimena on erityisesti Hamasin parantunut aseistus.

– Rakettien toimintakyky on kasvanut huomattavasti, niiden kantama on jopa 150 kilometriä. Tämän toiminnan lamaannuttaminen on varmasti keskeinen tavoite.

Osapuolten voimasuhteet ovat silti yhä voimakkaasti epätasapainossa, mikä selittää Hamasin valitseman strategian.

– Sotilaallisesti israelin asevoimat on yksi alueen voimakkaimmista ja yksi maailman suorituskykyisimmistä armeijoista. Vastapuolella heillä on täysin epäsymmetrisesti toimiva joukko. On vain loogista, että tämän kaltaisella asutulla alueella Hamas suojautuu ihmismassojen, asutuskeskusten ja erilaisten laitosten taakse, Paronen sanoo.

"Israel rikkoo kansainvälistä oikeutta"

Kesäkuun lopulta saakka kärjistynyt konflikti on Gazan kaistan asukkaat hyvin ahtaalle.

– Siviiliuhreja on tullut paljon, koska ihmisillä ei ole minne paeta, kertoo Ylen Aamu-tv:n haastattelema SPR:n viestintäjohtaja Hannu-Pekka Laiho.

Humanitaarinen tilanne alle 400 neliökilometrin kokoisella, kahden miljoonan asukkaan Gazan kaistalla on Laihon mukaan vaikea.

– Taistelut ovat katkaiseet osin sähköt ja vedet. Kaikki tarvikkeet mitä Gazassa tarvitaan, on pakko kuljettaa Israelista ja Israel kontrolloi Gazan rajapisteitä. Päivä päivältä tilanne muuttuu huonommaksi.

Useita sairaaloita on pommitettu ja sairaaloita tuhottu. Myös pakolaisia on paljon.

– Noin 100 000 ihmistä on paennut YK:n järjestämiin tilapäissuojiin, kuten kouluihin, mutta se että sinne saadaan myös vettä ja ruokaa, on todella hankalaa, Laiho kertoo.

Laihon mielestä Israelin toiminta Gazan kaistalla on ylimitoitettua ja rikko kansainvälistä oikeutta.

– Siellä rikotaan kansainvälistä humanitaarista oikeutta. Juuri tämä siviiliuhrien määrä on vastoin kansainvälisiä sopimuksia.