Separatisti italialaislehdelle: Ammuimme alas malesialaiskoneen

Alasammutun malesialaiskoneen uhreja juna-asemalla vartioinut mies avautui italialaisen Corriere della Seran toimittajalle.

Alasammuttu matkustajakone
Yksityiskohta alasammutusta lentokoneesta.
Yksityiskohta alasammutusta lentokoneesta.Jeroan Akkermans / AFP / Lehtikuva

Italialaisen Corriere della Sera -lehden toimittaja kertoo keskustelleensa maanantaina iltapäivällä Venäjä-mielisen kapinallisen kanssa Torezissa Itä-Ukrainassa.

Kyseinen nuorehko mies oli määrätty yksikkönsä kanssa kaupungin rautatieasemalle vartioimaan junaa, johon alasammutun malesialaiskoneen uhrit oli lastattu.

Asemalaiturilla vartiossa olevat kapinallistaistelijat eivät saamiensa käskyjen takia kertoneet nimiään tai arvoaan.

Italialaistoimittajan kanssa keskustellut kapinallinen kertoi viime viikon tapahtumista. Toimittajan mukaan ukrainalaismiehen kertomus on "viattomuudessaan ja yksinkertaisuudessaan merkittävä".

– Torstai-iltapäivänä komentajamme käskivät meidät kuorma-autoihin. Meidän piti ottaa mukaan aseemme ja runsaasti ammuksia. Ehkä noin kymmentä minuttia aiemmin olimme kuulleet taivaalta valtavan räjähdyksen. Komentajamme sanoivat meille, että 'Olemme juuri ampuneet alas yhden kiovalaisten fasistien lentokoneen'. Meitä käskettiin olemaan varovaisia, sillä osa lentokoneen miehistöstä oli saatujen tietojen mukaan pelastautunut laskuvarjolla. Taivaalla oli leijunut valkoisia esineitä. Taistelun mahdollisuus oli siis olemassa, sotilas kuvaili tapahtumia.

– Yksikkömme etsi laskuvarjoja maastosta ja puista. Yhtäkkiä näin metsäaukiolla lojuvaa metalliromua. Romun alla oli pienen tytön ruumis, hän oli korkeintaan viisivuotias. Tyttö makasi vatsallaan. Se oli hirveää. Silloin tajusin, että kyseessä oli siviilikone, ei armeijan kone. Ja että kaikki nämä kuolleet ihmiset olivat siviilejä. Auenneiden matkalaukkujen röykkiö vahvisti asian.

Siitä lähtien Venäjä-mieliset kapinalliset olivat vartiossa malesialaiskoneen turmapaikalla.

– Olimme valmistautuneet taisteluun ukrainalaissotilaiden kanssa, mutta löysimmekin kuolleita siviilejä. Kaikki nuo ihmisparat tavaroineen, jotka eivät taatusti kuuluneet armeijalle.

Italialaistoimittajalle puhunut kapinallinen kertoi olevansa 31-vuotias, Torezissa asuva kaivostyöläinen. Mies pysytteli nimettömänä saamiensa käskyjen mukaisesti. Hän suostui kuitenkin poseeraamaan valokuvassa kolmen kylmäkuljetusvaunun edessä, jotka oli tuoreeltaan sinetöity Etyjin toimesta.

Viime viikon torstaina Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla ollut Malaysia Airlinesin lento MH17 ammuttiin alas Itä-Ukrainassa. Kaikki koneessa olleet 298 ihmistä kuolivat.