Mentalisti Pete Poskiparta: En näe auroja, vaan harjoittelen

Mentalisti Pete Poskiparta alleviivasi Ylen Aamu-TV:n lähetyksessä tänään keskiviikkona, että mentalismiin ei liity yliluonnollisia kykyjä. Tästä huolimatta mentalisti joutuu usein selittämään, ettei näe ihmisten ympärillä esimerkiksi auroja. Poskiparta on mukana suunnittelemassa skeptikkojen yhdistys Skepsis ry:n paranormaalien kykyjen testejä.

Pete Poskiparta.
Pete Poskiparta

Mentalismi ja skeptisyys eivät tunnu lainkaan mahdottomalta yhtälöltä, kun mentalisti Pete Poskiparta miettii suhdettaan horoskooppeihin tai jopa uskontoon.

– Aloitan esitykseni sanomalla, että minulla ei ole yliluonnollisia kykyjä eikä syntymälahjaa, vaan kaikki on kovan harjoittelun tulosta. Silti ihmiset tulevat kyselemään, että pystynkö lukemaan esimerkiksi auroista jotain. Joudun vastaamaan, etten tunne tällaista maailmaa ollenkaan, enkä edes usko siihen.

Suomalaisten skeptikkojen yhdistys Skepsis on luvannut 10 000 euron palkinnon sille, joka suorittaa paranormaalin ilmiön valvotuissa olosuhteissa. Poskiparta on mukana suunnittelemassa yliluonnollisia kykyjään testaavien kokeita. Yhdysvalloissa vastaava palkinto on miljoona dollaria.

– Näissä on se ongelma, että henkilöllä on usein hyvin vahva ymmärrys jostakin kyvystä. Valvonta kuitenkin vie kyvyn. Usein vika on sitten henkilön mielestä testissä, eikä testattavassa itsessään.

Mentalistien pelikenttä perustuu hiukan ristiriitaisestikin ihmisten tarpeeseen uskoa yliluonnolliseen ja kovan harjoittelun avulla opeteltuihin käytäntöihin.

Taikuus nähdään Poskiparran mukaan usein jonkinlaisena temppuna. Mentalismin taustalta taas voi löytää esimerkiksi perinteistä psykologiaa yhdistettynä muun muassa suggestioon ja muistitekniikoihin.

Pete Poskiparran vahvinta alaa on perinteinen psykologia mentalismissa. Psykologisesta näkökulmasta mentalisti voi esimerkiksi ennakoida ihmisen toimintaa tietynlaisessa tilanteessa.

Osaan mentalistien käyttämistä tekniikoista törmää Poskiparran mukaan väistämättä myös arkielämässä vaikkapa mainonnassa tai myyntitykkien sloganeissa.

– Kiinnostuin kymmenisen vuotta sitten pelikorteilla siitä, miten ihmiset valitsevat tiettyjä kortteja ja numeroita. Paineen alla pataässä tai herttarouva nousevat helposti esiin, eli tällaiset hienot ja komeat kortit. Sitten kiinnostuin väreistä, sitten tempuista ja metodeista. Lopulta totesin, että esitykseni koostuu enemmän mentalismista kuin taikuudesta.

Raja taikuuden ja mentalismin välillä on ajoittain häilyvä. Pete Poskiparta antaa ajoittain itselleen luvan tehdä myös taikatemppuja. Jopa niitä kaikkein perinteisimpiä narutemppujakin.