Joutuuko Särkänniemen delfinaario hakemaan uuden luvan? – Evira pitää delfinaariota enemmän sirkuksena kuin eläintarhana

Evira esitti tulkinnan Särkänniemen eläintarhaluvasta Oikeutta eläimille -yhdistyksen pyynnöstä. Toimiluvasta päättää aluehallintovirasto.

Kotimaa
Delfiini Särkänniemen delfinaariossa vuonna 2010.
Delfiini Särkänniemen delfinaariossa vuonna 2010.Mika Kanerva / Yle

Elintarviketurvallisuusvirasto on antanut tulkinnan Särkänniemen delfinaarion toimiluvasta. Evira pitää delfinaariota enemmän sirkuksena kuin eläintarhana.

Oikeutta eläimille -yhdistys pyysi Eviralta tulkintaa Särkänniemen delfinaarion eläintarhaluvasta tämän vuoden alussa.

Maa- ja metsätalousministeriö on alun perin myöntänyt delfinaariolle eläintarhaluvan. Länsi-Suomen lääninhallitus on myöhemmin tarkistanut luvan.

Eläinsuojelulain mukaan Evira ohjaa ja valvoo lain täytäntöönpanoa ja noudattamista. Tässä tehtävässä Evira voi antaa tulkintoja eläinsuojeluasioissa.

Yhdistys vaatii mitätöimään toimiluvan

Eviran näkemyksen mukaan delfinaario vaikuttaisi enemmän eläinsuojelulaissa tarkoitetulta sirkukselta tai muulta vastaavalta näytökseltä kuin eläintarhalta, vaikka toiminnalla on myös eläintarhan piirteitä.

Luvan eläintarhan tai sirkuksen pitämiseen myöntää aluehallintovirasto. Eviralla ei ole toimivaltaa myöntää tällaisia lupia.

Oikeutta eläimille -yhdistys kertoo tiedotteessaan, että on tyytyväinen Eviran tulkintaan. Yhdistys vaatii aluehallintovirastoa mitätöimään delfinaarion nykyisen toimiluvan. Sen mielestä delfiinien käyttäminen sirkuseläiminä tulee lopettaa.

Tampereella kerätään nimiä kuntalaisaloitteeseen, joka vaatii kaupunkia tekemään selvityksen delfinaarion tulevaisuudesta.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus